Aʟs ᴊᴇ ᴅᴇ ᴍᴀɴɪᴇʀ ᴡᴀᴀʀᴏᴘ ᴊᴇ ɴᴀᴀʀ ᴅɪɴɢᴇɴ ᴋɪᴊᴋᴛ ᴠᴇʀᴀɴᴅᴇʀᴛ, ᴠᴇʀᴀɴᴅᴇʀ ᴊᴇ ᴅᴇ ᴅɪɴɢᴇɴ ᴡᴀᴀʀɴᴀᴀʀ ᴊᴇ ᴋɪᴊᴋᴛ

Aʟs ᴊᴇ ᴅᴇ ᴍᴀɴɪᴇʀ ᴡᴀᴀʀᴏᴘ ᴊᴇ ɴᴀᴀʀ ᴅɪɴɢᴇɴ ᴋɪᴊᴋᴛ ᴠᴇʀᴀɴᴅᴇʀᴛ, ᴠᴇʀᴀɴᴅᴇʀ ᴊᴇ ᴅᴇ ᴅɪɴɢᴇɴ ᴡᴀᴀʀɴᴀᴀʀ ᴊᴇ ᴋɪᴊᴋᴛ.

We kunnen een ander niet veranderen, hoe hard we het ook proberen. De vraag is of we dat ook moeten willen. Wat hebben we daaraan? We zijn allemaal uniek en dat is nou juist het mooie aan ons. Als we last van iemands gedrag hebben, kunnen we beter ons eigen beeld over die persoon veranderen. Ons perspectief veranderen.

Als we op een andere manier naar die persoon gaan kijken kunnen onze gevoelens over de hem of haar wellicht milder worden en krijgen we er andere ideeën over.

Sinds ik dit toepas merk ik dat ik veel minder over mensen oordeel. Dat wil zeggen: dan hecht ik geen waarde aan mijn eerste – onbewuste – oordeel. Dan laat ik het meteen gaan. Als ik iemand wat langer ken en ik moeite heb met zijn of haar gedrag maakt het me milder en heb ik er geen of minder last van. Is dat makkelijk?

Nee en helaas lukt dat me gewoon niet altijd. Het blijft moeilijk om geduld op te brengen voor iemand die me behandelt als vuilnis. Het blijft moeilijk om gespreken te voeren met mensen die kostte wat kost bij zijn of haar eigen standpunt wil blijven. Het blijft moeilijk als iemand tegen me tekeer gaat. De keuze ligt echter bij mij, want ik kan natuurlijk niet tegen hem of haar zeggen dat hij/zij moet ophouden met zich zo te gedragen. Nou ja, meestal niet dan. Dus nogmaals: de keuze ligt bij mij. Trek ik me er wat van aan? Of laat ik het gaan. Zie ik iets als vernietigde kritiek of kijk ik naar de boodschap erachter?

Dit geldt overigens ook voor situaties. Je kunt bij alles in een hoekje gaan zitten kniezen (en geloof me, dat doe ik regelmatig – alleen wat korter tegenwoordig), maar dat helpt je gewoon niet. Ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Redenen die je niet altijd kunt bevatten. De dood vind ik daarin een lastige, maar ook dat zal uiteindelijk (anderen) iets brengen, hoe moeilijk het ook is. Ik geloof graag dat het universum, God, de Bron of hoe je het ook wilt noemen iets goed voor ons in petto heeft. Dat het vóór ons werkt en dat het alleen maar uit liefde bestaat. Het is echter aan ons mensen om te bepalen wat we met bepaalde uitkomsten doen. Ik kies het liefst voor liefde. Vergeet je niet dat je altijd een keuze hebt in de manier hoe je naar een situatie kijkt!

De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan.

1 Korintiërs 13:4-5

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s