De kracht van ademen

Aᴅᴇᴍᴇɴ ᴀʟs ᴛʀᴀᴜᴍᴀ ᴏᴍ ᴅᴇ ʜᴏᴇᴋ ᴋᴏᴍᴛ ᴋɪᴊᴋᴇɴ

Ik ging vandaag naar de tandarts voor mijn tweede brug. Vijf jaar geleden kreeg ik om onbekende redenen meerdere ontstekingen in mijn mond. In zeer korte tijd werden er vier kiezen getrokken, allemaal een eigen kwadrant in mijn mond. Er was ook nog een vijfde ontsteking, maar die is pas veel later gevonden en door de kaakchirurg weggesneden.

Nu, na al die jaren, wordt het tijd om de (resterende) gaten in mijn mond op te vullen.

Een paar jaar geleden liet ik linksonder aanpakken, omdat dat op dat moment echt nodig was. Dat was een beetje eng, want dat was precies de kant waar af en toe nog wat pijn is, door de ontsteking die is weggesneden. Toch was het op dat moment noodzakelijk, omdat er iets mis was met één van de andere kiezen (onder de brug). Vandaag was het eerste deel van rechtsonder aan de beurt, omdat daar laatst een stuk van mijn kies afbrak. Tot dat moment kon ik maar niet beslissen welke kant ik als eerste zou laten doen en of ik het überhaupt liet doen, maar nu werd de beslissing gemaakt. Ik wild niet elke keer moeten oppassen wat ik eet. Dat lukt wel een tijdje, maar om een gegeven moment ga je dat nou eenmaal vergeten en word je onvoorzichtig. Wat het precies te maken heeft met mijn foto?

Heb jij wel eens een kroon laten plaatsen? Was het pijnlijk? Bij mij in ieder geval wel. Ik moest twee kiezen laten behandelen, om een brug te kunnen maken. Één van de kiezen bevat nog zenuwen. De verdoving werkte helaas niet optimaal, waardoor ik regelmatig last kreeg van pijnscheuten in de zenuw. Daarbij was ik heel erg trillerig en uitermate gestrest. Het feit dat het raam openstond hielp ook niet mee. Het was wel goed voor mijn blaas, ik ging in totaal zeven keer naar de wc in dat uur dat ik er was. Tsja…. Volgende keer warme kleren aan.

Aangezien ik soms wel leer van eerdere ervaringen heb ik muziek opgezet tijdens het boren, zodat ik wat afgeleid werd van het indringende geluid, maar ik was zo vreselijk angstig dat ik dit keer ook meditatie hebt toegepast. Dat wil zeggen meditatie in de vorm van ademhaling. Dat heeft me nog meer geholpen dit te doorstaan. Op dat moment was ik echt zo dankbaar dat meditatie in mijn systeem zit en meteen opkomt als ik het nodig heb.

Voor heel veel mensen zal dit waarschijnlijk een peulenschil zijn, maar bij mij speelt het ook nog eens mee dat alle trauma van vijf jaar geleden weer omhoog komt. Ademhaling hielp me er doorheen.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s