HET achtste COMMITMENT – DE WET VAN DE VUILNISWAGEN #9

Acht commitments in totaal die je leven een stuk makkelijker maken als het je lukt om ze na te leven. Vandaag het allerlaatste commitment van de wet van de vuilniswagen en deze wet gaat over hoe je je van je werk een vuilniswagenvrije zone maakt. De »vorige keer« ging het over je leven een vuilnisvrije zone maken, dit keer dus heel specifiek je werk. Ik heb zelf niet heel veel met deze wet, maar heb besloten het om te vormen naar opvoeding. Ik ga namelijk niet zo heel veel om met andere mensen, dat is het nadeel van 24/7 thuis zitten, maar mijn kinderen zijn wel elke dag (erg) aanwezig en ik heb een behoorlijke invloed op ze. Zij ook op mij!

Wat ik inmiddels heb geleerd van dit boek (hoewel ik me er voor die tijd al wel van bewust was) is dat er een sneeuwbaleffect ontstaat wanneer het gaat om emoties. Meestal is dat helaas in negatieve zin. Als persoon A boos en chagrijnig is zal dit invloed hebben op persoon B. Persoon B neemt het vervolgens weer mee naar persoon C enzovoorts. Ik ben me er dus van bewust dat mijn reactie (A) invloed zal hebben op iemand anders (B) en dat die vervolgens zorgt dat het bij nog iemand anders (C) terechtkomt. Duidelijk toch? Iemand anders kan in dit geval ook persoon A zijn en dat komt hier in huis regelmatig voor. Besef ook dat het daar niet bij blijft. Want als ik persoon B heb beïnvloed en hij beïnvloedt dan drie mensen en die drie mensen ook weer drie mensen….. Dan kan één persoon ineens voor een hele vloed boze en chagrijnige mensen zorgen. Best wel heftig!
Moet je je voorstellen hoe dat zou zijn als het op positieve basis gebeurt. Dus als persoon A heel veel liefde zendt aan persoon B en C; en dat zij op hun beurt dat ook doen. Wat voor een mooie wereld kunnen we dan creëren?

Maak van je werk een vuilniswagen-vrije zone

Weer even een korte reminder

David Pollay wil een wereld waarin mensen in staat zijn negatieve dingen in het leven waar we geen macht over hebben aan ons voorbij laten gaan. Hij wil dat de wereld een betere plek wordt. Zijn missie is dat zijn principe iedereen op de wereld bereikt en waardoor wij mensen anders met elkaar omgaan. Hij heeft dit boek geschreven voor mensen die hun leven in eigen hand willen nemen. En dat is de reden waarom ik dit boek las.

Invloed van vuilniswagens afwenden

Pollay stelt heel duidelijk een vraag in dit hoofdstuk: ‘Hoe kun je de grote invloed van vuilniswagens afwenden. Hoe kun jij anderen laten weten dat jij werkt in een vuilniswagen-vrije zone? Hij geeft een voorbeeld van iemand die de wet is gaan toepassen toen ze te maken kreeg met een moeilijke klant. Ze besloot dat als er een klant belde ze tegen zichzelf zou zeggen: ‘Oke, ik zie een vuilniswagen mijn kant op komen’. Ze maakte er een grapje van, maar de verandering in haar manier van denken was enorm groot. Collega’s zagen dat en ze stelde ook haar baas op de hoogte van hoe ze het aanpakte. Nu hebben ze afgesproken dat ze elkaar zullen steunen en geen vuilnis op elkaar zullen dumpen. Een prachtig praktijkvoorbeeld.

Foto door Tima Miroshnichenko op Pexels.com

Om dat even terug te brengen op mijn eigen leven: ik heb de kinderen laten kennismaken met de wet van de vuilniswagen en wanneer een van ons onredelijk boos of chagrijnig is zeggen we: ‘vuilniswagen!’ We maken er een grapje van en stappen uit de situatie. Lukt dat altijd? I wish! Helaas niet. En het is vooralsnog alleen maar effectief als ik de andere erop wijs dat hij of zij een vuilniswagen is. Ik word er zelf nog niet op gewezen, maar ik ben intussen goed in staat om mezelf erop te wijzen.

Verder was dit hoofdstuk voor mij persoonlijk niet zo interessant. Het is wat mij betreft best veel geënt op managers en leidinggevenden binnen een bedrijf. Er staan heel veel ervaringsverhalen in en sommigen zijn heel bijzonder. Ik wil graag afsluiten met een quote van de schrijver.

Als je leeft in een vuilniswagen-vrije zone ervaar je elke dag de voordelen daarvan. Om de dingen die je vroeger dwarszaten, maak je je nu geen zorgen meer.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op “HET achtste COMMITMENT – DE WET VAN DE VUILNISWAGEN #9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s