Write for lyme

De afgelopen week heb ik meerdere (kerst) kaarten geschreven voor het goede doel: 💚#writeforlyme 💚. Dit is een initiatief van @bybird.nl en andere vrijwilligers. Het is in het leven geroepen door Berdien Renes die zelf al tien jaar chronisch Lyme patiënt is. Daardoor is ze het merendeel van de tijd aan huis (en vaak ook bed) gekluisterd. Zelf noemt ze het regelmatig ‘haar bunker’. Ze organiseert daarnaast onder andere Write for Lyme met een aantal vrijwilligers.

De kaartenactie is voor mensen die de ziekte van Lyme hebben. Deze ziekte is een van de snelst groeiende infectie ziekte van Nederland die jaarlijks meer dan 25.000 mensen velt, waarvan 1000 tot 2500 mensen, per jaar, langdurige ernstige klachten houden. Ik ontdekte de actie helaas net te laat om alle zieken een kaartje te sturen en kwam niet verder dan twee keer achttien personen. Voor volgend jaar zet ik het al in mijn agenda, zodat ik vroeg kan beginnen. Ik zou graag helpen en me aanmelden als vrijwilliger, maar eerst even kijken of mijn groei aanhoudt in het komende jaar.

Hoe dan ook: schrijven lukt(e) wel, maar ik wilde het uiteraard wel wat persoonlijker maken. Ik koos een mooi gedicht uit van Toon Hermans die weliswaar al heel oud is, maar die ik las als iets wat van deze tijd zou kunnen zijn. Ik weet niet waarom, maar het voelde gewoon als: dit wil ik delen! Uiteraard kwam na een aantal kaarten de twijfel of het wel goed over zou komen, maar »stoppen met perfectionisme« houdt ook in dat deze manier van wringen ook moet accepteren.

Daarnaast wilde ik er een persoonlijke boodschap inzetten. Om aan te geven dat ik meeleef en de goede lezer zal weten dat ik “weet” hoe hij/zij zich voelt. Weet tussen haakjes uiteraard, aangezien je nooit écht kunt weten. Dit deed ik beiden overigens alleen in de eerst set kaarten. De tweede set maakte ik het mezelf iets makkelijker en koos ik voor een kort gedichtje zonder extra tekst, want bij kaart nummer een leek het een geweldig idee al die tekst. Bij kaart vier was ik al minder enthousiast. Bij kaart tien was ik er al een beetje klaar mee en bij kaart achttien kon ik opgelucht ademhalen. Het zat erop. Super blij mee en met heel veel liefde gedaan, maar ook op verkeken.

Toch weerhield het me er niet van nog een lijst aan te vragen. Kaarten en verzenddoos gekocht en opnieuw achttien kaarten gevuld. Ook daar weer de twijfel: is het gedichtje leuk genoeg? Komt het goed over? Zijn de kaarten niet te oubollig? Erg vermoeiend ;-). Ik besloot daarom al snel: ik ga er vanuit dat de kaarten die ze ontvangen goed zijn en dat ze genieten van alle kaarten die ze gaan krijgen. Ik vind dit echt een geweldig initiatief!

Een kaartje met lieve wensen,
positiviteit en kracht.
In de hoop dat dit
je steun geeft,
er wordt aan
je gedacht*.

Waarom? Omdat ik heel veel niet kan, maar wel in staat ben een beetje van mijn liefde naar anderen te sturen en zo de wereld en ietsiepietsie mooier te maken.

Neem een kijkje »op de website van Write for Lyme« om meer te weten te komen.

*Credits voor deze tekst: Greetz.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s