Internationale Niet-winkeldag 2020

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Vandaag is het Niet-winkeldag. Je zou gezien de afgelopen maanden bijna zeggen dat het dit jaar niet zo moeilijk is, maar daaronder valt natuurlijk ook online shoppen ;-). Afgezien daarvan: een beetje onhandig om zaterdag, vind je ook niet? Bij ons in de zaterdag boodschappen dag en hoewel ík die boodschappen niet doe, worden ze wel op zaterdag binnengehaald door Christiaan. Op het moment dat ik deze blogpost schreef (maandag) brak ik mijn hoofd erover hoe wij mee kunnen doen aan deze dag die ook wel ‘Koop niets dag’ wordt genoemd.

Eind oktober nam ik mezelf voor om een koopvrije maand te houden. Nou, dat hield ik welgeteld één dag vol. Ik wist namelijk dat ik midden november een nieuwe journal nodig zou hebben, dus dacht ik: ach, deze eerste dag tel ik niet mee, want ik moet hem echt hebben en ik ben het gisteren vergeten. Maar goed, meestal is een slecht begin ook een slechte voortzetting van de maand en dat bleek in de praktijk inderdaad zo te zijn. Al snel vergat ik mijn voornemen en ging ik weer lekker shoppen.
Zal deze speciale dag dan wel een koopvrije dag kunnen zijn?

International protestdag

De Niet-Winkeldag is een internationale protestdag – tegen de Westerse consumptiecultuur – dat elk jaar terugkeert en wordt gehouden op de zaterdag na Thanksgiving Day. In Nederland en België is het altijd de laatste zaterdag van november. Deze ‘Koop Niets dag’ werd in 1992 in het leven geroepen door de Canadees Ted Dave uit protest tegen de ‘meer-meer-meer-cultuur’ – en werd uiteindelijk een internationale dag. In 1995 waaide het over naar Nederland.

Foto door namo deet op Pexels.com

Armoede en honger

Op deze dag wordt gepleit voor bezinning over de gevolgen van de overconsumptie en wordt in meer dan vijftien landen gehouden om Westerse consumenten bewust te maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

Ook wordt op deze dag de ongelijkheid in de verdeling van de rijkdom op de wereld aan de orde gesteld

Wij (Nederlanders) kunnen – over het algemeen – kopen wat we willen. Misschien niet per se de kwaliteit die we willen, maar met een Primark en een Action in ons land is er voor iedereen wel iets te koop. Afhankelijk van je budget is dat genoeg of (wellicht) te veel. Sommige mensen zijn namelijk grootverbruikers als het gaat om spullen van deze winkels. Ik zelf koop er voornamelijk papier, knutsel- en kantoorspullen. Bij Action dan, want Primark zul je me niet vrijwillig aantreffen. Ook buiten coronatijd niet.

Besef je wel dat voor het overgrote deel van de wereldbevolking geldt dat zij zich dit soort luxes niet kunnen veroorloven en heerst er veel honger en armoede.

Milieu

Daarnaast wordt je op deze dag bewust gemaakt van een ander nadeel van overconsumptie: milieuvervuiling. Vervuiling door de productie, maar ook door het vervoer en de opslag. Daarnaast natuurlijk ook de afval die het oplevert wanneer je het wel (makkelijk) wegdoet.

Foto door Polina Tankilevitch op Pexels.com

Dit is overigens een onderwerp waar bij ons thuis véél over gesproken wordt en waardoor wij steeds vaker kiezen voor duurzaamheid. Duurzaamheid wat betreft onze boodschappen, onze meubels, onze spullen, ons huis. Wat betreft kleding kan ik zeggen dat er in dit huishouden weinig kleding gekocht wordt, maar of het duurzame kleding is weet ik niet. Ik denk het bijna niet. Wél wordt kleding hier gedragen tot het versleten is. Er gaat weinig in het afval en wij scheiden ons afval ook heel strikt. Toch staan wij regelmatig bij de Action en elke keer als ik er wegkom denk ik: daar gaat mijn duurzame voornemens. Toch is het bewust worden al één ding en daarvoor is ook deze dag in het leven geroepen. Ik hoop dat jij je vandaag ook een stukje bewuster bent. Ik kan niet van je verwachten dat je geen boodschappen gaat doen, maar wees je er in ieder geval van bewust wat je koopt en waar het vandaag komt. Wees ook dankbaar dát je het kunt kopen, los van het feit of je het breed hebt of niet.

In »dit filmpje op Instagram« wordt heel mooi uitgelegd hoe alle spullen ons leven beïnvloeden. Van het maken tot het weggooien beïnvloedt het onze gemeenschap. The Story of Stuff legt de verbanden tussen milieu- en sociale kwesties bloot en roept ons op om een ​​duurzamere en rechtvaardige wereld te creëren. Het is een lang filmpje (20 min) en het kijken waard. Het is wel in het Engels!

Bronnen: Wikipedia | Beleven.org | Omslag.nl

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s