Water drinken is belangrijker dan je denkt!

Ik geef toe dat ik jarenlang onderschat heb hoe waardevol het voor je lichaam (en geest) is om water te drinken. Als kind vond ik het niet lekker en vond ik drinken überhaupt een verspilling van tijd. Nou ja, in ieder geval vanaf het moment dat ik me daar bewust van was. Ik dronk als tiener wel frisdranken, maar zover ik weet vond ik water drinken echt helemaal niets. Als ik toen geweten had wat ik nu weet (of zelfs als volwassene geweten had wat ik nu weet) had ik mezelf heel wat gezonder kunnen maken. Heeft water dat effect? Ja. En ik zal je uitleggen waarom.

Kijk, ik weet niet hoe de waterkwaliteit bij jou is, maar in Arnhem is de waterkwaliteit heel erg goed. Het komt uit een bron ergens op de Veluwe en het smaakt heerlijk. Hoe dat met het water in Huissen zit weet ik nog niet, maar het smaakt hoe dan ook goed. Bronwater komt er bij ons dus al jaren niet meer in, maar ik kan me voorstellen dat je het graag drinkt als de kraanwaterkwaliteit bij jou slecht(er) is.

Macronutriënt

Zoals veel mensen wellicht wel weten is dat eiwitten, koolhydraten en vetten macronutriënten worden genoemd. Dit zijn voedingsstoffen die het lichaam in relatief grote hoeveelheden nodig heeft. Maar wist je dat water óók een macronutriënten is? Zo niet, dan weet je het nu. En wist je het wel: good for you, dan stond je al een punt op mij voor. Ik wist dat namelijk niet. Ik ga het vandaag alleen over dit macronutriënt hebben: water.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Zoals de meesten van jullie wel zullen weten bestaat je lichaam voor 70% uit water, maar wist je ook dat slechts 10% vochtverlies het lichaam blijvend kan beschadigen? Nu ben ik niet van plan met getallen te smijten, maar dit lijkt me best belangrijk om te weten. Tien procent is namelijk niet zo heel erg veel en toch kan het voor problemen zorgen. Daarom is het van groot belang dat je dit regelmatig aanvult, zodat de lichaamsfuncties hun rol kunnen uitoefenen.

Belangrijke functies

Als we het over water hebben zijn er twee functies het belangrijkst:

  • opslag (van warmte)
  • transport (van warmte, bouwstoffen, afvalstoffen, antistoffen en dergelijke)

Maar daarnaast heeft water ook nog een indirecte functie en dat is het lichaam te reinigen. Je lichaam wordt weliswaar gereinigd door het lymfestelsel, maar dat kan niet optimaal functioneren als het te weinig water krijgt. Nu heeft het lichaam wel trucjes en kan de lever die werk overnemen, maar het feit dat een ander orgaan het over kan nemen wil niet zeggen dat het de juiste manier is. Het is namelijk een extra belasting voor een orgaan dat noodzakelijk is voor reiniging en ontgifting. Doe die dus ook een plezier en drink meer water. Overigens heeft je lichaam liever warm water dan koud water. De oplosbare functie is namelijk beter bij warm water.

Vergeet ook je nieren niet. Twee zeer belangrijke organen. Zij gaan bij een vochttekort in de spaarstand en zullen het verlies van vocht tegengaan. Dat betekent wel dat er een verminderde afgifte van afvalproducten is. O, en had ik al verteld dat water een reinigende werking heeft? 😉

Hoeveelheid

Hoeveel water heb je dan precies nodig. Nou, drie liter. Maar voordat je denkt: DRIE LITER? Hoe dan? Een liter vocht krijg je bonus! Mits je genoeg groente en fruit eet, natuurlijk. Daarin zit al een derde van wat je nodig hebt. Haal de komkommers dus maar uit de supermarkt. Twee liter moet je dus nog wegdrinken, maar als je dat goed verdeeld over de dag moet dat goedkomen. Drink zo’n 150 ml per uur en je bent op de goede weg. Maar…. let wel op dat eiwitvertering vraagt om meer vocht en dat cafeïne vocht afdrijvend werkt. Dat geldt ook voor een aantal groenten, zoals venkel en asperges. Ja, zo makkelijk is het nou ook weer niet. Maar ik ben van mening dat als je twee liter drinkt je echt goed bezig bent!

2% uitdroging geeft al een energieverlies van 20%

Ja, dat las je goed. Schrikken hè? Voor mij wel!

Signalen van uitdroging

Ik zal je een aantal signalen geven die uitdroging aangeven. Dit zijn voornamelijk de signalen die ik bij mezelf regelmatig opmerk, maar waarvan ik echt niet wist dat dit verband hadden met uitdroging.

  • brandend maagzuur » echt ik had geen idéé. Dacht dat het alleen maar aan voeding lag. Niet dus!
  • Pijn in de borst » ik dacht dat dit kwam door te veel ineengedoken zitten. Het is maar goed dat mijn man pacemaker-technicus is ander had ik keer op keer gedacht dat ik een hartaanval had. Blijkt het nu dus vochttekort te zijn!
  • Lage rugpijn » What? Wist jij dit? Ik dus echt niet!
  • Moe zonder redelijke verklaring » kijk, dat wist ik dus wel. Gedeeltelijk dan.

En dan zijn er nog een paar signalen die ik regelmatig ervaar, maar waarvan ik echt nooit had verwacht dat dit door vochttekort komt.

  • angst | ongeduld | neerslachtigheid | depressief voelen | brain fog | onrustig slapen | slechte concentratie | kortademigheid

Best wel een lijstje zo hè? Overigens is voor mij persoonlijk hoofdpijn een graadmeter.

Foto door Prateek Katyal op Pexels.com

Ook zo’n zin in zoet?

Ik wist dus echt niet dat een vochttekort kon zorgen voor een zin in zoetigheid. Ik had wel een vermoeden, maar ik wist niet te onderbouwen waarom. Vandaag leerde ik misschien wel het allerbelangrijkst in mijn strijd tegen emotie-eten.

Je hersenen bestaan voor 85% uit water. Dat is echt heel erg veel. Als je dus te weinig vocht binnenkrijgt zorgt dat voor stress en minder energie. Duidelijk toch? Wat er dan gebeurt is dat je hersenen de glucosedrempel omhoog brengen. De oplossing tegen de stress en het energietekort is: SUIKER! Als ik me gestrest voel pak ik suiker, daar hoef ik niet eens over na te denken. Ik dacht al die tijd dat het aan mij lag, maar het zijn mijn hersenen die zeggen dat ik suiker moet hebben. Waarom? Het zouttekort (door te weinig water) moet worden opgevangen door suiker. Deze neemt de rol van water vasthouden over.

Dus de volgende keer als ik immens veel behoefte voel aan suiker snoepen pak ik eerst een glas water.

Bron: cursus Orthomoleculaire voeding van CIVAS

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op “Water drinken is belangrijker dan je denkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s