HET zesde COMMITMENT – DE WET VAN DE VUILNISWAGEN #7

Ik ben inmiddels al bij het zesde commitment aangekomen en ik begin de wet van de vuilniswagen steeds beter onder de knie te krijgen, hoewel het nog niet zo ver in mijn systeem zit dat ik het gedachteloos kan toepassen. Ik heb nog meer dan genoeg momenten dat het gebeurt dat anderen hun vuilnis op mij dumpen, maar ik leer stapje voor stapje en dat heeft me al best wel ver gebracht. Vandaag gaat het over leven in de cyclus van dankbaarheid. Dankbaar is me niet vreemd. Sinds ik besloten heb vaker dankbaar te zijn voor wat ik heb, in plaats van te klagen over wat ik niet heb, is mijn leven een heel stuk aangenamer. Zeker op de momenten dat mijn ziekte me te veel wordt, of wanneer het ouderschap me boven mijn hoofd uitstijgt is het heel fijn dat ik kan overschakelen van een gevoel van gebrek naar een gevoel van overvloed. Dat maakt een wereld van verschil.

Ik merk dan namelijk dat ik van een modus van klagen, zeuren, ongeduldig zijn, boos zijn en kwaadspreken overga naar een modus waarin ik blij ben met alles om me heen. Dat merk ik meteen in mijn energielevel. Die gaat dan omhoog. Niet dat ik van doodmoe ineens naar stuiterend ga, maar ik merk wel degelijk verschil. Ook merk dat ik dat ik meer positiviteit aantrek als ik positief ben. Uiteraard geldt dat regeltje ook met negativiteit. Let er maar eens op.
We zeggen niet voor niets: actie is reactie, maar heb je wel eens écht opgelet hoe dat er in de praktijk aan toe gaat?

Leef in de cyclus van dankbaarheid en niet in de cyclus van vuilnis.

Weer even een korte reminder

David Pollay wil een wereld waarin mensen in staat zijn negatieve dingen in het leven waar we geen macht over hebben aan ons voorbij laten gaan. Hij wil dat de wereld een betere plek wordt. Zijn missie is dat zijn principe iedereen op de wereld bereikt en waardoor wij mensen anders met elkaar omgaan. Hij heeft dit boek geschreven voor mensen die hun leven in eigen hand willen nemen. En dat is de reden waarom ik dit boek las.

Roddelen

Dit hoofdstuk gaat dus over dankbaarheid, maar dat had je inmiddels al wel begrepen. Wat vooral heel erg belangrijk is dat je herkent wanneer je in de cyclus van vuilnis wordt getrokken en dat je er dus voor zorgt dat je daar meteen weer uitstapt. Dat is niet makkelijk, zeg ik uit ervaring, maar het kan wel. Let er eens op hoe vaak jij in die cyclus van vuilnis stapt en waarom dat gebeurt.
Wanneer dat bij mij gebeurt? Vroeger gebeurde het wanneer ik met iemand in gesprek was en we al snel verzandden in geroddel. Ik heb er altijd een hekel aan gehad, maar ik merkte ook heel duidelijk dat het me niet lukte om daaruit te stappen. Ik wilde het wel, maar ik vond het ook moeilijk om iemand erop aan te spreken dat zij (vaak was het een zij) kwaad sprak over een ander. Dat het geroddel niet nodig was en dat ik liever over iets leuks zou willen praten. In het verleden ben ik dus ook bewust bepaalde mensen uit de weg gegaan die dit deden. Ik heb mezelf ook aangeleerd roddelgedrag bij mezelf op te sporen en dat meteen de kop in te drukken. Ik kan inmiddels ook zeggen dat ik niet meer roddel.

Foto door Andrea Piacquadio op Pexels.com

Klagen

Wat ik dus wel doe is klagen. Dat is bij mij iets wat ervoor zorgt dat ik snel in de cyclus van vuilnis kom. Wanneer ik samen ben met Christiaan en in gesprek ben met hem ben ik meestal degene die begint met klagen, hoewel het een heel stuk minder is geworden. Vaak gaat daar een situatie aan vooraf en heeft iemand anders zijn vuilnis op mij gedumpt. Dat mag uiteraard geen excuus zijn. Toch betrap ik mezelf er nog regelmatig op. In »mijn eerdere blogs over de wet van de vuilniswagen« heb ik hier regelmatig over geschreven. David Pollay schrijft dat ik me na het bewust worden hiervan – en het niet te voeden – mezelf geluk mag wensen omdat de vuilnisstroom bij mij ophoudt.

Dompel jezelf elke dag bewust onder in de cyclus van dankbaarheid door te zoeken naar het beste in andere mensen en in jezelf. Zoek het goede in een situatie en maak er het beste van. Verspil geen tijd en energie aan negatieve dingen van weinig belang.

David Pollay

Dankbaarheid – jong geleerd, oud gedaan

Ook in dit hoofdstuk weer prachtige praktijkvoorbeelden te lezen en actiepunten om mee aan de slag te gaan. Een van die punten (deels) is de opdracht één ding op te schrijven in mijn rol als moeder wat ik kan doen waarmee ik bijdraag aan de cyclus van dankbaarheid.
Een van de dingen waar ik inmiddels weer de nadruk op leg is dankbaarheid. Nu heb ik de afgelopen maanden veel stilgestaan bij dankbaarheid en ik liet ook vaak vallen dat ik dankbaar was voor bepaalde dingen. De kinderen (en Christiaan) weten dat ik een dankbaarheidsdagboek heb en dat ik daar dagelijks in schrijf. Toch vond ik dit niet genoeg om bij mijn gezin duidelijk te maken wat de kracht van dankbaarheid is, dus vraag ik nu elke avond aan tafel:

Voor welke drie dingen ben jij vandaag dankbaar ?

Het is moeilijk voor ze, dat snap ik, maar ik geloof echt dat daar kracht ligt. En ze zijn er erg enthousiast over. Nou ja, oké, niet iedereen ;-). Toch blijf ik erop hameren dat dankbaarheid belangrijk is. Wat dan wel weer een beetje jammer is dat ik al een paar keer heb gehad dat drie mensen hun dankbaarheid deelden en mij vervolgens oversloegen en een ander onderwerp werd aangekaart, maar dat geeft niet echt, want ik heb nog altijd mijn dankbaarheidsdagboek en mijn morning pages waar ik meer dan genoeg dankbaarheid deel naast de vele momenten op een doodgewone dag.

Ik heb heel veel waar ik dankbaar voor ben.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op “HET zesde COMMITMENT – DE WET VAN DE VUILNISWAGEN #7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s