Staatsieportret van een stofzuiger – Sylvia Witteman

Waardering: 5 uit 5.

Waarom bent u eigenlijk (niet) getrouwd? Wat doen al die boodschappenwagentjes op de zeebodem? Kunt u het woord ‘douchegel’ nog lezen zónder aan een stekelig diertje te denken? Hoe kan ramen lappen ontaarden in Bikram-yoga en corrigerend ondergoed? Waarom verdient de uitvinder van de minibar de Nobelprijs voor de Vrede? Wat is ‘hulp, ik ben in de orkest- bak gevallen’ in het Italiaans? Waar is toch dat zebrahondje voor? Op deze, en vele andere fascinerende vragen vindt u het antwoord in Staatsieportret van een stofzuiger.

In Staatsieportret van een stofzuiger staan allerlei columns gepubliceerd die Sylvia Witteman eerder schreef voor Volkskrant Magazine. Witteman schrijft met een heerlijk sarcasme over het wel en wee van haar en haar gezin. Een sarcasme dat me meerdere keren aan Tineke Schouten deed denken. Ik zag op die momenten helemaal voor me hoe ze haar columns zo rechtstreeks het theater in kan sturen. Ze kijkt in haar columns regelmatig met een knipoog terug naar vroeger, waarbij ik dan met een zekere melancholie moet denken aan die goede oude tijd met grote, gekleurde horloges en de truien die mijn moeder breidde.

Grote blauwe dozen

Meteen bij de eerste column was de toon gezet en wist ik dat ik de uren die zouden volgen bol zouden staan met veelal keihard lachen en bijna in mijn broek plassen. Zo schrijft zij over allerlei onderwerpen zoals de verbouwing van haar huis waarbij ze uitstekend haar gevoelens weet te verwoorden en waarbij je alles zo levendig voor je ziet dat je zwaar medelijden met het gezin krijgt. Zo kijk je toch ineens heel anders naar die grote blauwe dozen langs de snelweg die ze Ikea noemen en blijkt Twitter een grote uitkomst te zijn wanneer het even niet loopt zoals je wilt. Al was het alleen maar om even af te reageren.

Spijkerbroekproblemen

Zo ergens rond de helft van het boek was het slaaptijd, maar het liefst was ik doorgegaan met lezen. Elke column is zo goed geschreven dat je bijna niet kunt wachten om de volgende te gaan lezen. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om te zeggen welke van die columns ik het leukste vond. Bij het lezen van Jeans wist ik eindelijk, na meer dan een kwart eeuw, dat ik niet de enige ben die altijd problemen heeft met haar broeken. Dat ik niet de enige ben die een half jaar na aankoop denkt: ‘Is hij nu al stuk?’ En dat terwijl ik net als Sylvia ‘vroeger’ jaren met een jeans deed. Haar column over hoe ze de kerst door moesten brengen was erg vermoeiend. Maar meer in de zin dat ik blij ben dat het bij mij zo ‘makkelijk’ gaat, ik heb geen grafiekenpapiertje uit het wiskundeschrift van een van de kinderen nodig. Haar column Uitje had een hilarisch slot waarbij het even duurde voor ik door kon lezen.

Twee whisky flesjes

Maar de leukste was dan misschien toch wel de column over de twee whisky flesjes. Ik lag helemaal strak van het lachen op de bank en toen manlief zich af vroeg waar het in vredesnaam over ging moest hij vanaf dat moment meerdere columns van me aanhoren. Wanneer dan dat moment komt dat ik aan het laatste hoofdstuk begin, dat overigens tevens een afscheid is, denk ik bij mezelf: ‘Hè bah is hij nu al uit? Ik had nog wel uren en uren verder kunnen lezen.’ Gelukkig voor mij (en velen met mij) heeft Sylvia Witteman meerdere bundels gevuld en kan ik voorlopig nog even door.

Titel: Staatsieportret van een stofzuiger
Auteur: Sylvia Witteman
Genre: columns
Uitgever: Nijgh & van Ditmar
Uitgave datum: april 2013
Uitvoering: paperback
Pagina's: 184
ISBN13: 9789038897806
Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com 

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s