Coronakronieken – Daan Heerma van Voss

Waardering: 5 uit 5.

Wat overkomt ons? Velen stelden zich die vraag toen de coronacrisis zich ontvouwde. Gefascineerd door dagboeken uit eerdere crisistijden ging Daan Heerma van Voss op zoek naar wat we die eerste 7 weken van deze crisis (van 12 maart tot 3 mei) ervoeren. Hij vond grote en kleine verhalen, beleefd in het oog van de storm of in de luwte van het balkon, van overal ter wereld. Heerma van Voss tekende ze op en vulde ze aan met eigen bevindingen en ging op zoek naar het antwoord op de vraag: Wat gebeurt er met ons, als de wereld die we kennen stil komt te staan?

Wat een jaar is deze week geweest.

Prettige toevalligheid

Ik kwam het boek heel toevallig tegen bij de bibliotheek; het lag op de plank van de toptitels en zowel de titel als de cover spraken me aan. Ik kom vrijwel nergens meer en laat veel bezorgen, maar voor gereserveerde boeken moet ik nog altijd zelf op de fiets stappen en ze ophalen. Vandaag stond er eentje voor me klaar, maar ik kwam uiteindelijk dus met twee boeken thuis.

Struisvogelpolitiek

In de tijd waarover de auteur schrijft vermeed ik het nieuws grotendeels. Het enige waar ik naar keek waren Op1 en Jinek. Mijn redenering was dat de verhalen van virologen en IC-artsen niet alleen interessant waren, maar ook vanuit eerste hand en daardoor (waarschijnlijk) betrouwbaar. Daarnaast keek ik regelmatig naar het programma van Beau van Erven Dorens, en natuurlijk alle persconferenties. Het jeugdjournaal werd wel eens aangezet, om het wat luchtig te houden, maar voor de rest wilde ik er eigenlijk niets over weten. Ik heb nogal eens wat hypochondrische trekjes, dus stak ik mijn kop in het zand. Of dat de juiste beslissing was weet ik niet, maar na het lezen van dit boek ben ik nog steeds blij dat ik die keuze maakte.

In het licht zie ik stofdeeltje schitteren, onzichtbare partikels. Is dit het nieuwe normaal, of lijden we aan een collectieve psychose? En wat is precies het verschil, als de psychose lang genoeg aanhoudt?

Geschiedenis?!

Inmiddels is het meer dan een halfjaar verder en is de eerste lockdown geschiedenis*. Eigenlijk ook best een interessante geschiedenis. En een klein deel van die geschiedenis wordt beschreven in Coronakronieken van Daan Heerma van Voss.

Het is de onzichtbaarheid van het virus, dat iedereen bij zich kan dragen, die ons allen tot potentieel slachtoffer én potentiële dader maakt.

Leest als een thriller

Het begint leest bijna als een thriller, maar is de keiharde waarheid over het leven begin maart (2020). Heel onverwacht blijkt het ook nog eens een pageturner te zijn, want wegleggen bleek erg lastig. De auteur heeft een prettige schrijfstijl en een interessant verhaal. Zo interessant zelfs dat ik al vrij snel besloot een eigen exemplaar te bestellen, zodat mijn kinderen het later ook eens kunnen lezen. Het feit dat de opbrengst van dit boek naar de boekhandel gaat speelde daarin ook een rol. Ik weet niet of het zo is dat de opbrengst gaat naar de boekhandel waar je hem kocht, maar als dat zo is gaat de opbrengst van dit boek naar Het Colofon in Arnhem (wel online besteld!)

Het verhaal van Daan zelf loopt als een rode draad door dit boek en hij verweeft de verhalen van anderen daarmee. Het is ontroerend, verdrietig, confronterend, hartverwarmend, verbazingwekkend, af en toe grappig en soms zelfs poëtisch.

Deze crisis is, besef ik ineens, misschien wel het eerste dat hij niet eerder heeft meegemaakt en ik, het eerste dat we helemaal gelijktijdig mee maken.

Alle verhalen in dit boek, van hemzelf en van anderen, heeft hij op een mooie manier aan elkaar gebreid. Van het hartverwarmende Nederland (Dien) naar het New York dat zich schrap zet. Of van de koffie in Peru naar Amsterdamse koffie. Om even twee voorbeelden te noemen.

Fictie of werkelijkheid?

Aan het begin schreef ik dat de eerste bladzijden lazen als een thriller, maar eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het gevoel dat een thriller teweegbrengt eigenlijk door het gehele boek heen gevoeld heb. Sommige momenten lijkt wel alsof het een filmscript is, een heel slecht filmscript met mij (want de auteur sleurde me er helemaal in) in de hoofdrol. Telkens weer kwam het besef: het is geen filmscript, dit hebben we allemaal meegemaakt en het is nog niet eens zo heel lang geleden*.

Het doet me een klein beetje denken aan het boek 1984 van George Orwell.

Het zou echt kunnen zijn, maar daar is het te vreemd voor. Een script dat als totaal ongeloofwaardig zou overkomen als het fictief was, maar dat het dus niet is. Coronakronieken is wat mij betreft dan ook een aanrader. Het belicht verschillende kanten van ‘het verhaal’ en die verhalen komen van over de hele wereld.

Over de auteur

Daan Heerma van Voss (1986) is schrijver, journalist, historicus. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel. Zijn literaire werk werd voor verscheidene prijzen genomineerd, en vertaald in het Zweeds, Spaans, Duits en Chinees.

Tot slot, deze coronacrisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken. Hoe groot en hoe ingrijpend precies zullen we alleen met elkaar achteraf weten.

Premier Rutte

*Vlak voor het publiceren van deze recensie werd bekend dat Nederland opnieuw in een gedeeltelijke lockdown zit en is het afwachten of/wanneer we in een volledige lockdown komen.

Titel: Coronakronieken
Auteur: Daan Heerma van Voss
Genre: Non-fictie
Uitgever: Atlas Contact
Uitvoering: paperback
Pagina's: 256
ISBN13: 9789045042619
Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

4 reacties op ‘Coronakronieken – Daan Heerma van Voss

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s