19 keer Katherine – John Green

Waardering: 3 uit 5.

Colin Singleton, een wonderkind dat vele talen beheerst en in anagrammen denkt, is zojuist door zijn negentiende vriendinnetje met de naam Katherine gedumpt. Zijn enige vriend, Hassan – in alle opzichten zijn tegenpool – neemt hem mee op een roadtrip waarop hij hem op zijn eigen onnavolgbare wijze bijstaat. Hun tocht eindigt al snel in het gat Gutshot. Terwijl de onverwachte en hilarische gebeurtenissen elkaar opvolgen vertelt de schrijver het ontroerende verhaal van een bijzondere vriendschap.

Wanneer de negentiende vriendin – die net als alle eerste achttien Katherine heet – het uitmaakt met Colin, besluiten hij en zijn vriend Hassan er op uit te trekken. Ze beginnen aan een roadtrip en besluiten in het gehucht Gutshot naar het graf van Aartshertog Franz Ferdinand te gaan. Hij was de man die de eerste wereldoorlog veroorzaakte, soort van. Daar ontmoeten ze Lindsey Lee Wells, die er rondleidingen geeft, en komen ze uiteindelijk terecht in haar huis waar ze met moeder Hollis woont, die de eigenaresse is van een fabriek waar tampontouwtjes worden gemaakt. Hollis biedt de beide jongens werk aan, werk dat zeer goed verdient. Ze hoeven alleen maar redelijk slim te zijn en mogen niet uit Gutshot komen. Ze gaan in eerste instantie fabrieksmedewerkers interviewen, maar later ook de pensionadas. Allemaal met een heel speciaal doel.

Recensie

Wat me opvalt is dat het vooral een boek is van details. Onderin de voettekst wordt er veel uitgelegd en zelf vind ik dat eigenlijk teveel, want soms is het interessant, maar meestal ook helemaal niet. Door het verhaal van de roadtrip zelf vertelt de auteur over Colin en over de negentien Katherines en dat maakt het verhaal een heel stuk interessanter.

Er zijn veel hilarische stukken, maar ook andere emoties komen aan bod. Woede, wanhoop, verdriet, liefde, geluk. Een perfecte combinatie wat dat betreft. Vooral het gesprek tussen Sushi en een visstick is geweldig. En zo staan er talloze teksten in die ervoor zorgen dat je dit boek blijft lezen. John Green kan niet alleen toveren met woorden, maar ook nog eens situaties bedenken die niet erg gewoon zijn zeg maar. Al met al een aanrader, maar door alle extra informatie voor mij niet meer dan drie sterren waard helaas.

Titel: 19 keer Katherine
Auteur: John Green
Genre: Fictie – Young Adult
Uitgever: Lemniscaat
Uitvoering: paperback
Pagina's: 308
ISBN13: 9789047703754
Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s