LeesTIP: Een meisje op schindler’s list – Rena Finder

Waardering: 5 uit 5.

Rena Finder is pas elf jaar als de nazi’s haar en haar familie op transport zetten naar het getto in het Poolse Krakau. Terwijl steeds meer gevangenen om hen heen worden afgevoerd, komen Rena en haar moeder bij Oskar Schindler terecht, een Duitse zakenman die Joodse gevangenen in zijn fabriek in dienst heeft. Tegen de wil van de nazi’s in zorgt Oskar zo goed mogelijk voor zijn mensen. Toch gaat er geen dag voorbij zonder angst en gevaar, en op een dag worden ook Rena en haar moeder gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz…

Dit is een boek dat ik per toeval tegenkwam. Het stond op een plank met uitgelichte boeken en hij sprong er helemaal uit voor mij. Het was met name de titel die me heel erg aansprak, maar ook de cover telde mee.

Niet iedereen zal je aardig vinden in het leven, en jij zult ook niet iedereen aardig vinden. Maar dat is nog geen reden om iemand te haten.’

Ik vond het een fascinerend levensverhaal en het was een “verademing” om eens iets te lezen wat voor kinderen geschreven is. Verademing is wellicht niet het best gekozen woord, maar ik vind boeken voor volwassenen altijd gedetailleerd en vallen zo zwaar. Het is ook fijn om dat eens niet te hoeven lezen, om niet de gruwelijke details te lezen. Het lezen van dit boek maakt al heel veel duidelijk.

Ik zit erover te denken dit boek te kopen voor Samuël, zodat hij het kan lezen. Ik denk namelijk dat hij het wel interessant vindt.

In het getto van Krakau dreigde er constant gevaar. Je kon elk moment worden gedood. Als je van huis ging, wist je nooit of je terug zou komen. Je wist het gewoon niet.

Het verbaast me enorm dat er in Amerika zo angstvallig gezwegen wordt over de Holocaust. Rena Finder gaat bij scholen op bezoek om te vertellen over de verschrikkelijkheden en schreef ook dit boek kinderboek. Heel erg bijzonder en heel ‘mooi’ om te lezen. Ik blijf het bijzonder vinden wat Oscar Schindler heeft gedaan, maar ik vind het nog meer bijzonder hoe de mensen die de holocaust overleefden de kracht vonden om door te gaan. Aanrader! Ook voor volwassenen.

Het maakte niet meer uit dat mijn vader een werkvergunning had. Het deed er niet toe dat hij een goed mens was die nooit iets verkeerd had gedaan. De Duitsers besloten dat het tijd was dat hij moet sterven.
Titel: Een meisje op Schindler's list 
Auteur: Rena Finder 
Genre: Kinderboek - Avi-M6 - Oorlog - Waargebeurd
Uitgever: Kluitman
Uitgave datum: april 2020
Uitvoering: hardcover
Pagina's: 144 - met illustraties
ISBN13: 9789020654684
Dit boek is alleen nog tweedehands te kopen als fysiek boek. Je kunt het als e-book onder andere >>>HIER<<< bestellen.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘LeesTIP: Een meisje op schindler’s list – Rena Finder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s