De Wezens – Matt Haig

Waardering: 5 uit 5.

Nog voor het boek begint gaat professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een op het eerste gezicht perfecte held voor dit verhaal, dood. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich bedient van Andrews lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo’n aardige man. Vlak voor zijn dood loste professor Martin een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waarna de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, over zijn familie en over ‘de wezens’ op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw dreigt te vallen, en zijn eigen zoon aardig dreigt te gaan vinden – zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is – moet hij kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie of een nieuw thuis vinden op onze wereld.

Een buitenaards wezen – zijn volk, de Vonnadoriërs, hebben hem als straf gestuurd – komt naar aarde om daar professor Andrew Martin te spelen. De echte professor is dood vanwege het oplossen van een ogenschijnlijk onmogelijk wiskundige stelling.

Naakte waarheid

De eerste kennismaking van de alien is er een van de naakte waarheid. Letterlijk. Dat brengt hem in een psychiatrische instelling, maar hij weet zich eruit te praten en gaat naar “huis” om zijn missie uit te voeren. Hij moet alles ontdekken van het aardse leven en dat gaat met vallen en opstaan.

Riemann-hypothese

De echte professor heeft de Riemann-hypothese bewezen en dit wezen moet daarom het heelal redden. Iedereen die van de theorie weet moet geëlimineerd worden en het wezen laat zich door niets weerhouden. Of misschien toch wel.

Moord

Liefde is hem vreemd, maar wat is dan toch dat gevoel dat “zijn vrouw” hem steeds geeft als ze hem aanraakt. Zijn eerste slachtoffer is een van de vele ‘lelijkerds’ die deze planeet kent en het was erg makkelijk. Zijn dood wat gewoon een (tweede en fatale) hartaanval.

Waar ik vandaan kom, is alles naadloos. Geesten, lichamen, technologieën, alles komt samen in een prachtige convergentie.

Wat ik er van vind

Een beetje vreemd, maar wel lekker. Ik moest er heel even inkomen, maar al heel snel kon ik hem maar moeilijk wegleggen. De Wezens hij leest als een tierelier. Op een derde van het boek werd de eerste moord gepleegd en daar zou het niet bij blijven. Ik vond het leuk om te lezen hoe een buitenaards wezen binnen korte tijd kan transformeren in een echt mens. Ook vond ik het goed gevonden dat de alien door zijn ogen onze mensheid beschrijft. Sommige dingen waren ronduit hilarisch. Ik geloof dat dit een van de eerste boeken is waarvan ik dacht: dat had ik nooit kunnen verzinnen. Niet omdat ik nu zo geweldig ben, maar dit is gewoon iets wat echt nooit in mijn hoofd had kunnen ontstaan. Echt heel goed bedacht! Een aanrader van vijf sterren.

Van mij mag het overigens verfilmt worden. Het lijkt me geweldig om het op het grote witte doek te zien.

Titel: De Wezens
Auteur: Matt Haig
Genre: Roman - Sciencefiction
Uitgever: Lebowski
Uitgave datum: mei 2017
Uitvoering: paperback
Pagina's: 320
ISBN13: 9789048838042
Dit boek is onder andere >>>HIER<<< bestellen.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

4 reacties op ‘De Wezens – Matt Haig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s