Sunday Bloody Sunday – U2

Sunday Bloody Sunday scoort bij mij hoog in mijn favorietenlijstje. Ik ben opgegroeid met de muziek van U2, mijn moeder was/is een groot fan en vroeger werden de platen die zij bezat vrijwel allemaal grijs gedraaid. Zoals het een groot fan betaamd had ze ook alle albums. Ikzelf luister alleen naar U2 op de momenten dat er weer een nummer voorbij komt op de radio. Zonde eigenlijk, want hun muziek is zo ontzettend goed én ik heb alle albums.

“I can’t believe the news today. I can’t close my eyes and make it go away.”

Dublin’s Temple Mount School

U2 begon in 1978 op Dublin’s Temple Mount School onder de naam Feedback. Drummer Larry Mullen jr. had een blaadje opgehangen in de schoolkantine, met daarop een oproep om je aan te melden voor de band. Zanger Bono (zijn echte naam is Paul David Hewson) reageerde op deze oproep en vertelde dat hij kon gitaarspelen en zingen. Later bekende hij tijdens een interview, dat hij dat allebei niet kon. Ook gitarist The Edge (David Howell Evans) reageerde op de oproep. Basgitarist Adam Clayton zou er (volgens een interview) bij gevraagd zijn. Eén van de andere bandleden verklaarde in hetzelfde interview: “Hij zag er zo stoer uit, als hij bij de band zou komen, zouden we vast populair worden.”

Feedback

Op dat moment bestond de band Feedback nog uit vijf leden; naast de uiteindelijke U2-bezetting was dat Dik Evans (de broer van The Edge) op gitaar. Vrij snel veranderde de band zijn naam in The Hype en in diezelfde periode verliet Dik Evans de band. Vrijwel tegelijk met het weggaan van Dik, wijzigde de band op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill de naam in U2 (de naam van het in 1960 boven Rusland neergehaalde Amerikaanse spionagevliegtuig).

New wave

U2 werd veelal tot de muziekstijl new wave gerekend. Ze ontwikkelden op de eerste albums, Boy en October, een eigen en duidelijk herkenbare stijl. Vooral in de beginjaren had het christelijke geloof een sterke invloed op de songteksten van U2, wat met name te merken is aan nummers als ‘I will Follow’, ‘Gloria’ en ‘With a Shout (Jerusalem)’. Pikant detail: in een interview rond het uitbrengen van het album Boy, Bono vertelde dat U2 was voorbestemd om één van de grootste groepen ter wereld te worden. Het paradoxale aan deze uitspraak is dat hij met minachting werd ontvangen, maar uiteindelijk toch waar bleek te zijn.

War

In maart 1983 kwam het album War van U2 uit. Op dit album staat het nummer ‘Sunday Bloody Sunday’. Het is één van U2’s meest politiekgerichte nummers. Het werd in 1982 geschreven door ‘The Edge’. De tekst van het nummer beschrijft de situatie van de problemen in Noord-Ierland en gaat over Bloody Sunday op dertig januari 1972 in Ierland. Veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse paratroopers, tijdens een door de Britten verboden demonstratie. De tekst wordt bezongen vanuit het standpunt van iemand die al het geweld in zijn omgeving veracht. Het lied eindigt met de boodschap aan de Ieren, om te stoppen met het geweld.

Not a rebel-song

Vlak voordat U2 dit nummer tijdens liveconcerten ten gehore brengt, vertellen ze altijd dat het géén ‘Rebel-song’ is. Destijds begonnen ze daarmee, omdat sommige (radio)luisteraars vonden dat dit een protestlied was, oftewel een lied dat de maatschappij op de hak neemt, met het doel deze te veranderen. Rebel-songs waren in de jaren tachtig verboden op de Britse radio. Vandaar de leus: ‘This is not a rebel-song!’ Hoewel het lied erg goed werd ontvangen bij de eerste keer dat ze het live zongen (nota bene in Noord-Ierland) zijn ze dit steeds blijven zeggen tijdens liveconcerten (inmiddels al meer dan zeshonderd keer!).

Rolling Stone

Omdat er nooit een videoclip gemaakt is voor de originele uitgave, gebruikte U2 opnames van hun live-concert op vijf juni 1983 in Red Rocks, Colorado. In de clip wordt de nadruk gelegd op de intensiteit en emoties van het publiek. In 2004 verkoos het tijdschrift Rolling Stone het optreden tot één van de vijftig momenten die de geschiedenis van de rock hadden veranderd.

“How long How long must we sing this song.”

Bron: Wikipedia

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s