Schouder aan schouder

Waardering: 3 uit 5.

In de Nederlandstalige roman van de 21e eeuw wordt de lezer regelmatig voorbijgereden door wielrennende romanpersonages. Maarten Boers verzamelde de mooiste hoofdstukken en fragmenten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur met de racefiets in de hoofdrol. De meeste personages in deze verzameling doen zich het liefst voor als de echte renners en laten zich zo zien in al hun schoonheid, kracht, maar ook onmacht en tekortkomingen. En zo is wielrennen als het leven zelf.

Deze recensie schrijf ik in samenwerking met Rainbow uitgevers. Heel toevallig kwam ik de oproep naar recensenten tegen en als enorme wielerfan deed ik dan ook een kleine vreugdedans toen ik hoorde dat ik een recensie exemplaar zou ontvangen. Ondanks het feit dat ik dit exemplaar heb gekregen, heeft dat geen enkele invloed gehad op het aantal sterren. Mijn mening is altijd eerlijk en oprecht.

Wat voor soort boek

Schouder aan schouder is een boek met verhalen uit de (Nederlandse en Vlaamse) literatuur voor fietsers en wielrenners. In het boek vind je veertien verhalen, waarvan het gros uit andere boeken en bundels komt. De andere verhalen komen uit een tijdschrift, van een bekende wielersite en van televisie.

Auteurs

Een aantal van die verhalen, uit andere bestaande boeken, zijn van:

  • Bert Wagendorp
  • Gio Lippens
  • Ilja Leonard Pfeiffer
  • Thijs Zonneveld
  • Ivo Victoria
  • Peter Winnen
  • Dimitri Verhulst
  • Bas Steman

Romans en verhalenbundels

Het mooie van deze bundel is dat het bestaande verhalen zijn. Of nee, beter: het zijn hoofdstukken uit boeken – zowel fictie als non-fictie – die nog steeds te koop zijn. In deze bundel dus een sneakpeak van wat hoofdstukken en op deze manier kun je goed bepalen of het verhaal je interesseert, of niet. Het ene verhaal is langer dan het andere en vooral het deel uit Van Santander naar Santander van Peter Winnen is zeer uitgebreid. Het zijn verschillende verhalen met verschillende insteek, dus wellicht zal het ene verhaal je meer aanspreken dan het andere, in mijn geval wel.

Vertellingen, korte verhalen en verslaggeving

Daarnaast kun je er een paar hoofdstukken lezen uit een boek waarin een briefwisseling tussen een (oud)wielrenner en sportjournalist staat opgeschreven (¡Amigo! – Pedro Horrillo). En een vertelling over de Seingever (Ann de Craemer).

Ook zijn er verhalen die niet komen uit boeken. Schouder aan schouder bevat ook korte verhalen, zoals Toedefrans van Ronald Giphart, die in 2009 in het tijdschrift De Muur verscheen. Een verhaal van Joost-Jan Kool – Abdel Kader Zaaf onder een knotwilg – dat ook te lezen is op de website van Het is Koers. En zelfs het televisiecommentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer tijdens de gouden overwinning van Greg van Avermaet ‘aan de Copacabana’ is te lezen in dit boek. Iets wat ik overigens erg leuk vond om te lezen en me weer helemaal terugbracht naar de tijd dat ik begon met mijn wielerroman Tijdrit. Toen ik het las kreeg ik weer kippenvel.

Mijn beoordeling

Terwijl ik vanuit de televisie van mijn buurman de verslaggevers commentaar hoorde geven over een etappe in de Tour de France, las ik dit boek met diverse wielerverhalen. Zonder televisie (en Wifi) was het lastig de Tour te volgen, dus dit boek was een leuk alternatief. Een aantal van deze verhalen ken ik al uit andere bundels en boeken, maar ik ontdekte ook nog een flink aantal nieuwe verhalen.

Ze had zo veel plezier in het spelletje van wielrenners pesten, dat ze geen seconde tijd heeft gehad om erover na te denken of ze het zou kunnen of niet. Ze vloog, omdat het een moment was van vliegen^.

Mijn favoriete auteur van wielerverhalen is al jarenlang Thijs Zonneveld. Van hem verscheen in dit boek een stuk uit De ereronde van de eland. Ik hou van het ritme waarin hij schrijft en de metaforen die hij gebruikt. Hij kon echt niet ontbreken in een bundel als deze.

Peter Winnen dronk ooit met een tong zo droog als de Sahara en een inzinking zo diep als de afgrond naast hem een fles bier leeg in de laatste kilometers van Alpe d’Huez^*.

Ook kan ik de schrijfstijl van Wilfried de Jong erg waarderen, dus het is leuk dat er ook een verhaal van hem in staat. Ik vond Mona Lisa erg leuk – en verrassend – om te lezen.

Daarnaast zijn er een aantal boeken* die ik direct heb toegevoegd aan mijn te-lezen-lijst, omdat ik toch wel heel erg graag het hele boek wil lezen. Helemaal onderaan lees je welke dat zijn.

Al met al vind ik dit boek een mooie aanrader voor alle wielerfans in Nederland en Vlaanderen.
Titel: Schouder aan schouder 
Auteur: Maarten Boers 
Aantal pagina's: 394 pagina’s 
Uitgeverij: Uitgeverij Rainbow
Je kunt dit boek boek >>>HIER<<< bestellen.

*Boeken die ik heb besteld:
De man en zijn wielerverhalen – Wilfried de Jong
De aankomst – Bas Steman
Halverwege de heuvel – Gio Lippens
^De filosofie van de heuvel – Ilja Leonard Pfeijffer & Gelya Bogatishcheva
De Seingever – Ann De Craemer

** Boeken die ik al heb gelezen:
Ventoux – Bert Wagendorp
^*De ereronde van de Eland – Thijs Zonneveld

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

3 reacties op ‘Schouder aan schouder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s