Internationale dag van het luisteren

Foto door VisionPic .net op Pexels.com

Vandaag is het de Internationale dag van het Luisteren en ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben helemaal niet goed in luisteren. Nooit geweest, denk ik, want dit is al zolang ik me kan herinneren. Maar zelfs al kon ik dat als kind wel, nu kan ik het niet meer. En ik geef toe: dat ligt volledig bij mezelf. Ik weet niet precies waarom ik het niet kan en ik probeer te onderzoeken wanneer ik het doe. Ergens in mijn leven ben ik gaan invullen voor anderen en maak ik zinnen af van de persoon met wie ik praat. Geloof me, dat is niet alleen irritant voor de ander, dat is het ook voor mij, want ik ben me er te erg bewust van. Probleem is echter dat als je iemand onderbroken hebt, je nooit meer terugkomt bij het moment dat hij of zij iets wilde zeggen. Daardoor mis ik misschien vaker dan veracht essentiële informatie. Ik ben me er dus van bewust, maar wat kan ik er aan doen? Dat heb ik onderzocht, onderaan deel ik 8 tips.

Geloof me: het slecht kunnen luisteren is één van mijn (eigen) grootste irritaties.

Kijk, als je bij me komt en aangeeft dat je graag wilt dat ik naar je luister en er gewoon voor je ben, dan kan ik dat. Maar in gesprek met iemand die ik niet zo goed ken, die ik wil leren kennen, of waar ik mezelf hoorbaar (lees: zichtbaar) probeer te maken, vind ik het lastig. Maar laat me even ingaan op de Internationale Dag van het Luisteren.

Bron: van Dale

Tijdens de Internationale Dag van het Luisteren (International Day of Listening) wordt er stilgestaan bij het belang van open en neutraal luisteren. 

Professionals

Foto door cottonbro op Pexels.com

Omdat ik graag wilde schrijven over dit onderwerp kwam ik al snel terecht bij de website van Tele-onthaal. Daar kun je anoniem praten over wat jou bezighoudt. Ze houden de drempel laag en je kunt ze (dag en nacht) heel makkelijk bereiken via telefoon op chat. Vanuit 7 luisterposten in de 5 Vlaamse provincies worden jaarlijks door 600 vrijwilligers 120.000 oproepen beantwoord.

In Nederland heb ik De Luisterlijn gevonden. Ook deze organisatie is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Hun visie? Een samenleving waarin écht luisteren naar elkaar, met aandacht en zonder oordeel, vanzelfsprekend is en waar er voor iedereen, altijd, een luisterend oor beschikbaar is. 

Een derde organisatie (die ik een warm hart toedraag) is 113 zelfmoordpreventie. Daar kun je terecht wanneer je suïcidale gedachten hebt. Ze hebben een snelknop waardoor je het kan gebruiken voor een noodmelding. Hun missie: De missie en ambitie van 113 vragen om een landelijke, actiegerichte aanpak van suïcidepreventie, in nauwe samenwerking met anderen, die verder reikt dan morgen of overmorgen. Makkelijker gezegd: 113 streeft naar een land waarin niemand in eenzaamheid aan zelfmoord sterft.

Nee, dit is niet een luchtig onderwerp, maar ik geloof dat met goed luisteren veel leed gespaard kan blijven.

Dat geldt niet alleen voor zelfmoord, maar ook voor eenzaamheid, onbegrip, woede, gepest worden en vele andere onderwerpen. Ik geloof enorm in de kracht van luisteren, ook al ben ik er zelf (nog) niet heel goed in. Ik deel hieronder graag de mooiste tips om beter te luisteren.

 1. Luister naar de ander alsof je de opdracht hebt het verhaal door te vertellen aan een ander.
  Ken je dat spelletje nog van vroeger? Dan vertelde iemand een kort verhaal en moest je het doorvertellen aan de volgende in de rij. Dat klinkt heel simpel, maar is het niet. Goed luisteren is wat mij betreft ook niet zo makkelijk als men doet voorkomen. Als je er voor jezelf een spelletje van maakt luister je wellicht beter.
 2. Luister echt wanneer je luistert.
  Dat is een moeilijke, ik weet het. Vaak genoeg ben ik tijdens het luisteren al bezig met wat ik wil vertellen aan de ander en dat werkt gewoon niet. Gelukkig ben ik me er tegenwoordig heel bewust van, dus het gaat steeds beter.
 3. Hou je gedachten in het moment.
  Wees in het nu en denk niet aan net of aan straks. Mensen kunnen het aan je zien wanneer je afdwaalt; je lichaamstaal veranderd. Ik zie het vaak genoeg aan mensen en dat vind ik niet fijn. Andersom geldt dat vast ook.
 4. Laat de ander (ook) praten.
  Praat niet de hele tijd over jezelf. Waarom zou je dat doen? Dan ben je niet in gesprek met elkaar, maar wordt het al heel snel een monoloog. Natuurlijk mag (nee, moet wat mij betreft) je over jezelf praten, maar wel met enige mate. Hou het dus kort en zorg dat er een dialoog ontstaat.
 5. Onderbreek de andere niet.
  Schuldig! Ik doe dat echt heel erg vaak, maar chic is het niet. Zorg er dus voor dat je de ander niet ontbreekt tijdens zijn of haar verhaal.
 6. Maak geen zinnen af.
  Ook schuldig, Ik denk net iets te vaak te weten wat een ander wil zeggen en hoewel dat ook vaak het geval is (ugh) is het niet netjes om het te doen. Dat geldt ook voor jou. Je kunt niet in iemands gedachten kijken, dus feitelijk kun je niet weten wat de ander wil zeggen.
 7. Maak er geen wedstrijd van.
  Deze vond ik op So Chicken en die vind ik echt geweldig. So Chicken schrijft: Wacht niet op je beurt om te praten. Laat bewust een korte stilte vallen nadat iemand klaar is met praten. Dat creëert rust en vertrouwen, aangezien de ander niet bang hoeft te zijn dat jij hem of haar in de rede zult vallen.
 8. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding.
  Ik merk dat ik moeite heb met het volgen van gesprekken wanneer ik afgeleid raak. Ik kies er regelmatig voor en met mijn gezicht richting een muur te zitten, zodat ik niet wordt afgeleid door de mensen om me heen. Zo doe ik dat al jaren met mijn man en mijn beste vriendin. Lukt niet altijd, want ik denk er niet altijd aan, maar het maakt een gesprek een heel stuk prettiger. Heel soms wissel ik van plek, omdat dat nu eenmaal zorgt voor meer gezelligheid.

PS. Het lijkt nu bijna alsof het niet mogelijk is om met mij een gesprek te voeren. Dat is natuurlijk niet zo, maar het kost me wel wat meer moeite.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Internationale dag van het luisteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s