Duizend kilometer tussen jou en mij – Jennifer E. Smith

Waardering: 5 uit 5.

Wanneer de stroom uitvalt in New York zit Lucy vast in de lift met de zoon van de conciërge. Lucy kent Owen nauwelijks, maar al snel blijkt dat ze een klik hebben. Eenmaal bevrijd neemt Owen haar mee naar het dak van hun wolkenkrabber, waar ze een magnifiek uitzicht hebben over donker New York. Het wordt een magische nacht. Met het licht keert ook de realiteit terug: Owen verhuist naar de westkust en Lucy vertrekt naar Schotland. Betekent dit het einde? Of kan liefde elke afstand overbruggen?

De zestienjarige Lucy kent Owen alleen van het voorbijgaan tot ze met hem in de lift in hun appartementencomplex vast komt te zitten. New York heeft te maken met een grote stroomstoring en de twee zijn veroordeeld tot samenzijn in een kleine, warme lift. Het geheel duurt nog geen half uur, maar lijkt op positieve wijze veel langer. Lucy komt uit een gezin van drie kinderen waar geld geen probleem is, de zeventienjarige Owen is de zoon van de conciërge en woont in de kelder van het gebouw. Hij was op weg naar boven om naar de dak te gaan om over de stad uit te kijken. Hij nodigt Lucy uit om mee te gaan en samen brengen ze nacht door op het dak.

Verhuizen

De volgende dag is Owen weg en wordt Lucy door haar ouders naar Londen gehaald, waar ze te horen krijgt dat haar vader op zoek is naar een andere baan en dat ze hoogstwaarschijnlijk binnen een maand van New York naar Londen gaan verhuizen. Door de stroomuitval wordt Owens vader ontslagen en moeten hij en Owen vertrekken uit het gebouw. Dat wat Owen en Lucy verbindt wordt ineens ontbonden.

Ruzie

Terwijl Owen door het land reist met zijn vader leest hij dat de vader van Lucy de baan in Londen niet heeft gekregen, maar dat ze naar Edinburgh zijn verhuisd. Die verhuizing was echter van korte duur, want uiteindelijk heeft hij toch de baan in Londen gekregen. Door het reizen verandert de band tussen Owen en zijn vader en doordat de vader van Lucy meer werkt wordt de band met haar moeder goed. Toch lijken Owen en Lucy door een ruzie nog verder van elkaar verwijderd. Komt het ooit goed?

“Hij was als een van haar boeken: nog niet uitgelezen, omdat je dat op het juiste moment en op de juiste plaats moest doen om hem echt te begrijpen. Ze popelde om de rest te lezen.”

Recensie

Om te beginnen: wat een geweldig mooie cover. Prachtig in zijn eenvoud! En dat geldt ook voor het boek. Duizend kilometer tussen jou en mij wordt om en om door de ogen van de beide tieners geschreven. Wat ik zo typisch vind aan dit boek is dat ik eigenlijk niet eens het gevoel heb dat het over zulke jonge mensen gaat. Natuurlijk zijn er de aanwijzingen dat ze jong zijn, maar door de manier van schrijven hadden het ook midden twintigers kunnen zijn. Een zeer volwassen boek, ondanks dat het Young Adult is. Het behandelt kwesties waar je op elke leeftijd mee te maken krijgt, hooguit in een ander jasje. Prachtig, ontroerend, treffend en feelgood boek.

Soms kom je van die boeken tegen waarvan het jammer is dat je laatste pagina omdraait, dan wil je meer en meer en nog meer. Het geeft je een verdrietig gevoel dat je uit de wereld van de personages moet stappen, je zou ze het liefst omarmen en tot leven brengen in je echte wereld. Dat is precies mijn gevoel wanneer ik dit boek dichtsla. Met een zekere weemoed denk ik dan: ‘Kon ik nog maar even verder lezen.’

Titel: Duizend kilometer tussen jou en mij 
Auteur: Jennifer E. Smith
Aantal pagina's: 352 pagina’s 
Uitgeverij: De Fontein
Je kunt dit boek boek >>>HIER<<< bestellen.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s