Love hurts – Nazareth

Een van de mooiste ballads uit de popgeschiedenis vind ik toch wel: Love Hurts van Nazareth. Wat dan wel typisch is: als je me zou vragen wat mijn top 10 lijst van beste muziek allertijden ik er niet eens bij na zou denken dat deze er absoluut in moet staan, Love Hurts is namelijk een nummer waar ik niet direct aan denk, maar waar ik me direct van bewust ben wanneer ik de eerste tonen hoor. Ik hou van het intro, ik hou van de gitaarmuziek, ik hou van de noten, ik hou van de tekst.

Love hurts, Love scars, Love wounds and marks

Toen ik dit liedje voor het eerst hoorde wist ik helemaal niets van liefde, ik was nog maar een jong meisje, maar ik werd gegrepen door de tekst. Of misschien kan ik beter zeggen dat ik gegrepen werd door de manier van zingen, door het stemgeluid van zanger Dan McCafferty. Het is een popliedje, oorspronkelijk een rockabillyliedje, geschreven door Boudleaux Bryant en oorspronkelijk uitgevoerd door The Everly Brothers in 1960. Het is sindsdien verschillende keren gecoverd in uiteenlopende muziekstijlen, maar de bekendste coverversie werd in 1976 door de Schotse groep Nazareth uitgebracht en is terug te vinden op het album Hair of the dog. Overigens werd er een kleine wijziging aangebracht in de tekst, de regel “love is like a stove/it burns you when it’s hot” werd gewijzigd in:

Love is like a flame it burns you when it’s hot

Na wat research op internet kom ik erachter dat Love Hurts niet een eendagsvlieg is, iets dat ik altijd heb gedacht. Weliswaar was dit het enige nummer dat in Nederland en België uitkwam, maar uiteindelijk hebben ze nog heel veel albums uitgebracht. Sterker nog, de meest recente is in 2014 uitgekomen. Helaas is Nazareth niet meer in dezelfde samenstelling als toen het in 1968 werd opgericht (er zijn in de loop der jaren veel wisselingen van bandleden geweest, één bandlid is overleden en Dan McCafferty besloot er in 2013 mee te stoppen door gezondheidsproblemen. Live zal ik dus nooit de versie horen die mijn hart nog steeds sneller doet slaan bij het horen van de eerste tonen. De mensen die in 1975 Pinkpop bezochten hebben wel dat geluk gehad, zij hebben hem wel kunnen horen en aanschouwen, ik moet het doen met een oude Toppop opname op hun YouTubekanaal.

Some fools fool themselves, I guess They’re not foolin’ me
I know it isn’t true I know it isn’t true Love is just a lie made to make you blue
Love hurts.”

Bron: Wikipedia

Songwriters: BOUDLEAUX BRYANT
Love Hurts lyrics © HOUSE OF BRYANT PUBLICATIONS

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s