(Everything I Do) I Do It for You – Bryan Adams

Bron: Angela Stegeman

Het was het jaar dat ik bijna dood ging aan een (uit de hand gelopen) blindedarmontsteking en het jaar dat ik hopeloos verliefd werd op een blonde zanger met de mooiste (blauw/grijze) ogen die ik ooit had gezien. Overigens viel dit samen in dezelfde maand.

Verliefd op een artiest

Augustus 1991 hoorde ik voor het eerst van de Canadese zanger Bryan Adams. Elf jaar oud was ik toen ik videoclip van (Everything I Do) I Do It for You op de televisie voorbij zag komen. Wat mij in deze man aantrok weet ik eigenlijk niet, want hij is net zo oud als mijn moeder, maar de harten van tienermeisje gaan meestal om de meest vreemde dingen harder kloppen. Misschien had het iets te maken met die onbekende zanger die een grote hit maakte, misschien had het iets te maken met de manier waarop hij gitaar speelde of misschien waren het zijn prachtige ogen die dwars door het beeld heen leken te gaan om diep door te dringen in de mijne, maar waarschijnlijk was het uiteindelijk zijn stem die mijn hart zo deed smelten dat ik hem ook qua uiterlijk zeer aantrekkelijk vond.

Look into my eyes – you will see What you mean to me
Search your heart – search your soul And when you find me there you’ll search no more.

Relatief onbekend

Dat hij helemaal niet zo onbekend was kwam ik pas vele jaren later achter. (Everything I do) I do it for you was niet zijn eerste hit, maar wel zijn grootste. Vanaf dat moment (in het ziekenhuis) was ik een groot fan en heb ik jarenlang alles van hem gespaard dat er te sparen viel en verzamelde ik ál zijn albums.

Don’t tell me it’s not worth fightin’ for
I can’t help it there’s nothin’ I want more.

A&M Records

Bryan Adams werd geboren op 5 november 1959 in Kingston, Canada. Toen hij tien jaar oud was kreeg hij zijn eerste gitaar en in 1980 bracht hij zijn eerste album genaamd Bryan Adams uit bij het platenlabel A&M Records. In 1985 scoorde hij zijn eerste hit in Nederland met Run To You dat op het album Reckless staat. Zijn grootste succes behaalde hij toen hij in 1991 het nummer (Everything I do) I Do It for You uitbracht. Het behaalde, naast Nederland, in vele landen de nummer 1 positie en stond niet alleen op de soundtrack van de film Robin Hood – Prince of Thieves, maar ook op de albums: Waking up the Neighbours, So Far So Good, The Best of Me en Anthology. Michael Kamen en Mutt Lange schreven de hit samen met hem en wonnen met dit nummer een Grammy Award in de categorie ‘Best Song Written Specifically for a Motion Picture or Television’ met daarnaast een nominatie voor ‘Best Song’*.

Geschreven voor een ander

In eerste instantie zou Bryan Adams de tekst voor dit nummer alleen maar schrijven en zou een andere artiest het uitvoeren. Dat het plan wijzigde mag inmiddels wel duidelijk zijn. Overigens lees ik op Wikipedia dat de filmmaatschappij helemaal niet zo gecharmeerd was van dit nummer en dat ze om die reden het pas lieten horen tijdens de credits van de film. Zo zie je maar weer hoe het tij kan keren.

Voor mij zal dit nummer voor altijd verbonden zijn met mijn tijd in het ziekenhuis, mijn eerste (en laatste) “verliefdheid” op een wereldberoemde artiest en een bonte verzameling albums dat jarenlang mijn muur heeft behangen, maar tegenwoordig terug te vinden zijn op een iPod. Het lijkt me overigens onnodig te vertellen dat ik in dit liedje elk woord, elke zucht, elke noot en de complete gitaarsolo uit mijn hoofd ken en dat ik de videoclip ook van voor naar achter en weer terug, elke gezichtsuitdrukking en elke overgang ken(de).

Ya know it’s true Everything I do – I do it for you.**

*Bron: Wikipedia

** Bron: BryanAdams.com

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘(Everything I Do) I Do It for You – Bryan Adams

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s