Venus – Shocking Blue

Om heel eerlijk te zijn kan ik me niet specifiek een voorval herinneren dat linkt aan dit liedje. Er is geen herinnering die steeds bij me naar boven komt wanneer ik de eerste tonen hoor. Toch hou ik enorm van dit nummer en staat het in mijn favorieten lijst van De Top2000. Vooral door het gitaargedeelte aan het begin.

A goddess on a mountain top Was burning like a silver flame

Discussie

Een paar jaar terug was ik in een discussie verwikkeld over wie dit nummer als eerste heeft uitgebracht. Één persoon was er heilig overtuigd dat het van een andere Nederlandse (zeer bekende) band was, terwijl de ander zich niet voor kon stellen dat het nummer van een Nederlands bandje (en gezongen door Jennifer Lopez) gebruikt zou worden in een reclamespot. Aangezien ík er heilig van overtuigd was dat het om een Nederlandse band uit de jaren zestig/zeventig ging én dat het nummer wereldberoemd was ging ik naar mijn favoriete website: Wikipedia. Ondanks mijn overtuiging moest ik het toch checken. Slechte eigenschap, dat gaan twijfelen, maar levert wel ideeën op voor nieuwe artikelen!

The summit of beauty and love And Venus was her name

In 1967 richtte Robbie’s van Leeuwen een nieuwe band op. Hij zag bij zijn huidige band geen doorgroei mogelijkheden en ging op zoek naar een band waarmee hij internationaal meer kansen zag. Wikipedia leert me dat mijn ene discussiepartner niet voor niets een link met zijn genoemde band zag, want in eerste instantie koos van Leeuwen Barry Hay uit als zanger. Die bedankte echter en dus koos hij uiteindelijk voor Fred de Wilde als zanger. Die stopte in 1968 in verband met een oproep voor militaire dienst. Mariska Veres verving hem.

Billboard Hot 100

Venus was Shocking Blue’s vierde hitsingle. Het kwam uit in 1969 en behaalde de derde plaats in zowel de Nederlandse Top 40 als de Nederlandse Single Top 100. Eind 1969 werd het nummer uitgebracht in Verenigde Staten op het label Colossus Records.Venus werd vervolgens, in februari 1970, de eerste nummer 1-hit van een Nederlandse artiest of groep in de Billboard Hot 100 in Amerika. Naar aanleiding daarvan werd de single opnieuw uitgebracht in Nederland waardoor het een jaar later wederom een hit werd. In de Nederlandse Top 40 bereikte het weer de nummer 3-positie, terwijl het in de Single Top 100 op nummer 2 terechtkwam.*

Black as a dark night she was, Got what no one else had.

Toen ik op YouTube Venus opzocht deed me de intro aan nog een nummer denken, maar ik kon het niet plaatsen. Na onderzoek blijkt dat het nummer gebaseerd op The Banjo Song uit 1963 van The Big 3. Ook die zocht ik op, maar kwam tot de conclusie dat ik die niet ken. Toch bleef ik er van overtuigd dat ik het ken (of dat het er op lijkt) uit een ander nummer. Ook dat vond ik (uiteraard) terug op Wikipedia.  Het beginakkoord van Venus is een B7sus4, zoals ook te horen is in het intro van Pinball Wizard van The Who uit de rockopera Tommy. Dat was het dus!

Overlijden Mariska Veres

Op 1 juni 1974 kondigde de band aan dat het over en uit was. Door contractuele verplichtingen om platen uit te brengen kwam er in 1975 nog een laatste single uit van Shocking Blue: “Gonna sing my song”. Zowel in 1979 als in 1985 vindt er een reünie plaats. Zangeres Mariska Veres overlijdt 2 december 2006 op 59 jarige leeftijd**.

Well, I’m your Venus, I’m your fire at your desire.

*BRON: Wikipedia

** BRON: NPO 2 Top2000

Ps: bovenstaande informatie komt van Wikipedia, maar ik heb geprobeerd het zoveel mogelijk in mijn eigen bewoording te herschrijven. Helaas was er voor de rest weinig informatie over ze te vinden en dat weid ik dan maar aan de tijd waarin dit nummer is uitgekomen (ver voor het internet tijdperk).

Bron foto: http://denhaagfm.nl/2013/05/09/shocking-blue-op-1-in-haagse-honderd/

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s