What’s up – 4 Non Blondes

Eind jaren zeventig werd ik geboren en was een tiener toen het muziektijdperk ‘The nineties’ begon. Destijds stonden wij jongeren er natuurlijk helemaal niet bij stil dat ook ons decennium uiteindelijk in een belangrijk rijtje muziekgeschiedenis zou komen te staan. Dat feit realiseerde ik me een aantal jaren terug: van het een op het andere moment ervoer ik dat ik ouder was geworden en niet langer meer dat tienermeisje was van toen, ik kwam erachter dat er niet alleen een fifties-, sixties-, seventies-, eighties-, maar ook ‘ineens’ een ninetiesmuziekzender bestond. De muziek waar ik met mee zong toen ik naar het voortgezet onderwijs ging, de muziek waarop ik danste en feestte op de dansvloer van de disco waar ik vanaf mijn vijftiende eens per maand naartoe mocht was oubollig geworden!

”25 years of my life and still. I’m trying to get up that great big hill of hope.
For a destination”

Jeugdherinneringen

Maar is het mooie van ‘oubollige muziek’ nou net niet het feit dat het jeugdherinneringen naar boven brengt? En dát het ons daardoor emotioneel maakt? Ik kan honderden nummers uit de Jaren negentig opnoemen waar ik iets mee heb, maar ik kies (dit keer) voor het nummer What’s up van de band 4 Non Blondes. Elke keer wanneer ik dit liedje op de radio hoor moet ik weer denken aan die vrouw met de legerkisten onder haar badjas, haar felrode lippen, dreadlocks, gekke hoed met daarop een grote motorbril en een gitaar om haar nek: een maf mens met een Janis Joplin-achtige stem!

Alternatieve rock

4 Non Blondes was een alternatieve rock-groep die in 1993 een nummer 1-hit in Nederland scoorde met het nummer What’s Up. Ik weet niet waarom, maar ik heb altijd gedacht dat het nummer What’s going on heette, iets dat waarschijnlijk in de loop der tijd zo is ontstaan in mijn herinneringen. Wat betreft mijn ideeën over het ontstaan van de naam blijk ik er niet heel ver naast te zitten, want Wikipedia leert mij dat de vier brunettes van de band op zoek waren naar een geschikte naam. Na een urenlange, intensieve maar vooral briljante analyse zei één van de bandleden tegen de anderen: “Hé we hebben allemaal bruin haar!” Waarop een ander zei: “Laten we ons dan de vier-niet-blondjes noemen!” Je kunt ervan zeggen wat je wil, je moet er toch maar opkomen! De vrouw met de legerkisten en de dreadlocks heet Linda Perry en is uiteindelijk het bekendste lid van de band geworden. Ze besloot een solocarrière te beginnen en als producer en songschrijver wist zij begin 2002 het succes van What’s Up te evenaren. Get The Party Started van Pink werd door haar geschreven. Tevens maakte Christina Aguilera gebruik van de schrijfkunsten van Linda Perry: zij schreef het nummer Beautiful.

Vrouwenliefde

Wat destijds misschien wel de meeste indruk op mijn maakte was dat Linda Perry ‘voorkeur’ had voor ‘de vrouwenliefde’. Dat was (naar mijn idee) toch een behoorlijk cultuurshock op dat moment. Dat was overigens ook het eerste moment waarop ik me realiseerde dat de liefde niet altijd vastomlijnd is waarbij alleen een man en een vrouw bij elkaar horen, maar dat het niet de norm hoeft te zijn. Ik vond het prachtig hoe zij daar open voor uit durfde te komen en had dan ook veel respect voor haar. En dat terwijl ik nog maar dertien jaar oud was!

Bigger, Better, Faster, More

Het nummer What’s Up komt van het album Bigger, Better, Faster, More en zorgde in vele landen voor een enorme verkoop van dat betreffende album. Helaas bleef het daar dan ook bij, want het tweede nummer Spaceman kon het succes van What’s up niet evenaren; zowel de consumenten als de critici lieten de band vallen. Niet lang daarna besloot Linda Perry 4 Non Blondes te verlaten om een solocarrière van de grond te krijgen. Dit betekende meteen het einde van 4 Non Blondes.

So I wake in the morning and I step outside. I take a deep breath and I get real high. Then I scream from the top of my lungs. What’s goin’ on.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s