Ruby Tuesday – Melanie

Het is zondag 28 juni 2015 wanneer ik Melanie Safka Schekeryk (beter bekend als Melanie) via de boxen van mijn soundsystem hoor zingen: “There’s no time to lose, I heard her say – Catch your dreams before they slip away.” Al jarenlang ben ik enorm fan van de ‘Top 2000’. Niet alleen luister ik tussen Kerst en de jaarwisseling naar dit fenomeen, maar daarnaast heb ik ook een “eigen” Top 2000 lijst op mijn computer staan, de editie van 2013.* Dit liedje kwam in 2005 de Top 2000 binnen en in 2006 had het de hoogste positie ooit, namelijk twaalfhonderddrieëntachtig.

LSD

Toch is Ruby Tuesday origineel niet van Melanie, maar van The Rolling Stones (ook wel The Stones genoemd). Dit is een Engelse Rock-‘n-rollband die sinds 1962 actief is. In 1963 kreeg de band een platencontract en kwam de eerste single uit. In 1964 volgde het debuutalbum, The Rolling Stones. Toen het gebruik van LSD in 1966 enorm populair werd, maakten The Stones twee zogenoemde ‘donkere albums’. Eén van die albums is Between The Buttons; op de Amerikaanse versie van dat album staat het nummer Ruby Tuesday.

Cover

Melanie Safka coverde het liedje en het werd een grote hit voor haar. Ze werd geboren op 3 februari 1947 in Astoria, een wijk in Queens, New York. Op vijfjarige leeftijd (!) maakte zij haar eerste plaatje, namelijk: ‘Give a little kiss‘. Na de highschool trad ze met haar gitaar veelvuldig ’s avonds op in Greenwich Village en overdag ging ze naar de American School of Drama. Bij een auditie voor een toneelstuk liep ze per ongeluk door de verkeerde deur en producer Peter Schekeryk vroeg haar om wat voor hem te zingen. Hij was zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij haar prompt een contract aanbood. In 1968 trouwden ze.

Woodstock Festival

In 1969 speelde ze op het Woodstock Festival, waar hevig verregend publiek kaarsen aanstak tijdens haar optreden. Ontroerd door die ervaring schreef zij later ‘Lay down‘ (candles in the rain). Dat werd haar grootste hit ooit in Nederland. De kaarsen tijdens haar optredens werden een traditie, tot het moment dat de brandweer het verbood. In datzelfde jaar coverde zij ook Ruby Tuesday. Melanie is echter niet de enige die dit nummer coverde. Samen met haar zijn er meerdere artiesten. Sommige mensen zullen vinden dat Ruby Tuesday een echt Stones-nummer is en dat verder iedereen daar vanaf moet blijven; anderen zullen de versies van Melanie of Rod Stewart misschien meer kunnen waarderen. Ieder zijn eigen smaak wat dat betreft. Ik heb geen voorkeur, maar vind de uitvoering van Melanie in ieder geval prachtig!

“Goodbye, ruby Tuesday, who could hang a name on you? When you change with every new day, still I’m gonna miss you…”

Broninformatie: Wikipedia
* Tegenwoordig gebruik ik die lijst niet meer, maar heb ik een best of van de Top 2000 in een Spotifylijst staan.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s