Als geld geen rol zou spelen – had ik een boekwinkel

Foto door Ylanite Koppens op Pexels.com

De afgelopen jaren heb ik me vaak met deze vraag bezig gehouden. Niet alleen omdat het een van de vele vragen is die Michael Pilarczyk stelt in Your Roadmap to succes and Happiness, maar ook omdat ik het gewoon leuk vind om over na te denken. Tot voor kort waren dat dromen over een nieuw huis en schrijver worden, maar sinds kort heb ik een nieuwe droom. Nou ja, nieuw…


Nu ik niet meer zo ziek ben als eerst en merk dat ik 85% van mijn dagen kan doorkomen zonder dutje durf ik wat meer te dromen. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ik het helemaal niet zo leuk zou vinden om hele dagen te schrijven en niets anders te doen. Alleen maar met mijn hoofd bezig zijn geeft niet zo veel voldoening en het is best wel vermoeiend. Daarbij denk ik nu dat dit niet (alleen) mijn pad is en ik ben dan ook vaak aan het denken over een toekomst waarin ik kan werken voor een “vast” inkomen per maand.

Bijna een jaar geleden schreef ik een blog dat ik begonnen was aan de cursus en het wat mijn bedoeling dit pad te delen op mijn toenmalige website. Helaas kwam er een kink in de kabel en is het me niet gelukt er meer over te schrijven. Die blogpost kun je >>>hier<<< vinden en gaat voornamelijk over money mindset en na 40 jaar kiezen voor mezelf. Het is nu wel mijn planning hier verder over te schrijven, maar nu beperk ik me graag tot mijn droom als geld geen rol zou spelen.

Foto door Tuur Tisseghem op Pexels.com

Ik heb bijna heel mijn leven al een droom die af en toe de kop opsteekt en waar ik dan even in meega om het vervolgens te laten varen.

Ik wil namelijk al bijna mijn
hele leven een boekwinkel.

Niet een grote boekwinkel hoor, een kleintje zoals de boekhandel in de film Nothing Hill (niet op deze foto). Nu wil het toeval dat ik een boek aan het lezen ben over een jonge vrouw die de boekhandel van haar vader overneemt en de voorkant is zo betoverend (voor mij) dat ik alweer aan het fantaseren ben over mijn eigen winkel. Ook wil het toeval dat er een pand in Huissen centrum te huur is en dus sloegen mijn gedachten zondag heel even op hol.

Wat zou het heerlijk zijn: een kleine boekwinkel met allemaal tweedehands boeken die er nog goed uitzien. Boeken die gepubliceerd zijn na de jaren tachtig en die nog mooi genoeg zijn om door te geven in plaats van weg te gooien. Natuurlijk is er genoeg te vinden in de geijkte tweedehands winkels, maar dat is toch niet zo leuk shoppen. En voor wat betreft nieuwe boeken is er al genoeg te vinden bij de grote(re) boekhandels.

Nee, ik wil liever de geur van tweedehands boeken in mijn winkel.

Mijn idee daarover is dat mensen boeken bij mij kunnen brengen om te verkopen en dat ik ze een aantal weken in mijn winkel zet. Zijn ze na die tijd niet verkocht kunnen ze weer opgehaald worden. Worden ze wel verkocht dan is 60% van de opbrengt voor mij (met mijn vaste lasten) en de overige 40% voor de verkoper. Ik wilde eerste 50/50, maar een pand moet betaald worden en ik moet van die 60% opbrengst ook nog geld betalen aan de belastingdienst.

Ach, ik weet dat het een droom is die misschien nooit uitkomt, maar ik vind het prettig bij mezelf op te merken dat mijn beperking tegenwoordig niet meer bestaat uit: dat kan ik helemaal niet met mijn ziekte. Nee, ik zie vooruitgang bij mezelf. Ik weet dat ik nog steeds ziek ben als ik verhuis, maar als ik een mooie bank in mijn winkel zet kan ik rustig op rustige momenten. Ik zie steeds meer mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Zeg nooit nooit. Wie weet krijg ik ooit nog eens een mooie erfenis en kan ik er geld in investeren. Of wie weet heb ik ooit genoeg geld voor een startkapitaal. De droom ben ik niet van plan weg te gooien. Ik vind wel een manier om het te doen. En een winkelpand zal in een stad als Huissen ook vast wel te vinden zijn.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

2 reacties op ‘Als geld geen rol zou spelen – had ik een boekwinkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s