Streets of London van Ralph McTell doet me altijd even stilstaan

“In his eyes you see no pride, hand held loosely at his side, yesterday’s paper telling yesterday’s news”

Eenzaamheid

Foto door rebcenter moscow op Pexels.com

Er zijn maar weinig songteksten die mij zo kunnen raken als Streets of London van Ralph McTell dat doet. Tegenwoordig luister ik er niet zo vaak meer naar, maar vroeger zette ik het altijd op als ik me eenzaam voelde. Door goed te luisteren naar de tekst kon ik alles in een heel ander perspectief bekijken en voelde ik me al vrij snel veel beter. Tegenwoordig zijn die momenten van eenzaamheid niet meer zo aanwezig, maar tijdens de laatste keer dat ik het nummer hoorde werd ik, zonder het te willen, teruggeworpen in de tijd.

“She’s no time for talking She just keeps right on walking Carrying her home in two carrier bags”

Streets of London schreef Ralph McTell tijdens zijn trektochten door Europa, waar hij met name in Londen en Parijs optrad als straatmuzikant. De inspiratie voor dit lied deed hij op in Parijs, waar hij in 1966 de melodie schreef. In eerste instantie ging dit nummer over de dakloze zwervers en eenzamen van Parijs, maar omdat er al een soortgelijk nummer was verschenen (‘Poor people of Paris’) besloot hij zijn verhalen te ‘verschuiven’ naar Londen. Zo ontstond in 1969 uiteindelijk de huidige versie van Streets of London. De tekst van het liedje contrasteert de gemeenschappelijke problemen van gewone mensen met die van de daklozen, eenzamen, ouderen en andere genegeerde, vergeten leden van de samenleving.

“In the old night cafe at a quarter past eleven The same old man sitting there on his own Looking at the world over the rim of his teacup Each tea lasts an hour, and he wanders home alone”

Ongegronde twijfels

Toch, of juist daarom, verscheen deze single niet meteen in het Verenigd Koninkrijk, maar werd die daar pas jaren later uitgebracht. Ralph McTell twijfelde over de succesmogelijkheden van dit lied. Het had namelijk een nogal deprimerende inhoud en daarom besloot hij het niet op te nemen op zijn debuutalbum. Zijn producer Gus Dudgeon haalde hem echter over om het nummer wel op zijn (tweede) album Spiral Staircase te zetten. Ralphs twijfels bleken ongegrond en Streets of London werd enorm succesvol. Het nummer werd zijn grootste commerciële succes; hij verkocht er miljoenen exemplaren van. Vanwege die hoge verkoopcijfers ontving hij een Ivor Novello Award en een ‘Silver Disk’. Er was zelfs een periode dat hij meer dan 90.000 exemplaren per dag (!) verkocht.

“Have you seen the old man, outside the seaman’s mission Memory fading with the minor ribands that he wears”

Singer-songwriter

Foto door cottonbro op Pexels.com

Ralph McTell werd als Ralph May in Farnborough, Kent (Engeland) geboren op drie december 1944. Hij is een Engelse singer-songwriter, speelt akoestische gitaar en is een zeer invloedrijk persoon in de Britse folkscene sinds de jaren zestig. Zijn gitaarspel is gebaseerd op de muziek van Amerikaanse blues gitaristen uit de vroege twintigste eeuw, waaronder Blind Blake, Robert Johnson en Blind Willie McTell. Aan deze laatste blues gitarist dankt Ralph McTell zijn artiesten-achternaam. Een vriend raadde hem aan om een professioneler naam te kiezen en uiteindelijk koos Ralph voor de naam McTell.

“And in our wintercity the rain cries a little pity For one more forgotten hero And a world that doesn’t care”

Covers in overvloed

Inmiddels timmert Ralph McTell al meer dan veertig jaar aan de weg en is Streets of London door meer dan tweehonderd artiesten gecoverd. Een aantal van hen zijn: Cliff Richard, Sinéad O’Connor en Roger Whittaker. Onze eigen Guus Meeuwis bracht in 2001 een Nederlandse versie van dit nummer uit die de naam Op straat draagt. Ook een nummer dat ik vaak heb opgezet in het verleden. Tegenwoordig kan ik er niet meer tegen om juist dat nummer te luisteren. Ik houd het dan ook liever bij deze versie en bedenk dan waar ik allemaal dankbaar voor ben.

“So how can you tell me you’re lonely, and say for you that the sun don’t shine? Let me take you by the hand and lead you through the streets of London, I’ll show you something to make you change your mind”

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s