Blauw van The Scene: een van de mooiste Nederlandstalige nummers ooit

Een van de mooiste nummers uit de Nederlandse popgeschiedenis vind ik Blauw van The Scene. Vooral het stukje tekst: Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd‘, vind ik prachtig. Waarom? Door de simpelheid van de tekst die tegelijkertijd enorm beladen kan zijn, afhankelijk van hoe je het ervaart.

‘Ik heb vannacht gedronken en gezien hoe geen vrouw ooit krijgt wat ze verdient’

Toen dit nummer uitkwam ging ik nog naar de basisschool en viel ik eigenlijk niet echt in de categorie die fan was van The Scene, maar omdat muziek bij ons in het gezin centraal stond en de radio bijna 24 uur per dag aan stond was het onmogelijk om het te missen. Vanaf het eerste moment dat ik Blauw hoorde was ik erdoor gefascineerd, het rustige opkomen van de gitaar, de drum die invalt en dan uiteindelijk het karakteristieke stemgeluid van zanger Thé Lau. Er zit een randje aan zijn stem dat ik als kind al kon waarderen, maar wat ik nu nog mooier vind.

The Scene is een Nederlandse rockband uit Amsterdam die in 1979 geformeerd werd door Thé Lau. Het begin wisselt de band zowat maandelijks van samenstelling, maar de vele personeelswisselingen doen geen afbreuk aan het karakteristieke geluid van de groep. Centraal staan steeds Lau’s rauwe, hese stemgeluid en zijn composities met zowel Nederlands- als Engelstalige teksten. Een radiosessie voor VARA’s Popkrant en een televisie-optreden in VARA’s Popkaravaan zorgen voor de eerste naamsbekendheid. Begin 1980 wordt The Scene in Muziekkrant OOR zelfs uitgeroepen tot Nederlands beste band-zonder-plaat. (Tekst: Wikipedia geciteerd)

‘Ik heb vannacht gekeken en beleefd hoe geen vrouw ooit terugkrijgt wat ze geeft’

De band heeft meer dan dertig jaar bestaan en de bandleden hebben talloze albums (waaronder een Duitstalige) gemaakt met daarom prachtige nummers. Daarnaast waren zij regelmatig te zien op festivals. Een paar jaar geleden werd er bij Thé Lau keelkanker geconstateerd en hoewel het in eerste instantie leek dat de chemokuur en bestralingen goed aangeslagen waren, werd in april 2014 bekend dat hij uitzaaiingen in zijn linkerlong had en hij uitbehandeld was.

In juni 2014 heeft hij met zijn band afscheidsconcerten gegeven op Pinkpop, in de Heineken Music Hall, de Lotto in Antwerpen en in Anciene Belgique in Brussel. Op 2 maart 2015 ontving hij een Edison voor zijn gehele oeuvre en op 23 juni 2015 overleed hij. In Paradiso werd voor hem een afscheidsdienst gehouden.

‘Er is geen macht ter wereld die niet vroeg of laat opzij trapt ik heb vannacht gekeken en beleefd’

Nadat ik op zoek ging naar meer informatie over het nummer Blauw (wat overigens erg moeilijk blijkt) kwam ik terecht bij een interview met Thé Lau op de website: Behindthescene. In dat interview werd hem het volgende gevraagd: “Weet je nog precies in welke omstandigheden ‘Blauw’ – misschien wel het meest tijdloze nummer van The Scene – ter wereld kwam.”
Daarop antwoordde hij het volgende: “Op een avond zat ik met mijn vrienden in een Grieks eetcafé. Na verloop van tijd werd ik er erg dronken en in mijn dronkenschap merkte ik hoe vreselijk blauw alles wel was. Op dat ogenblik stond ik nog niet stil bij de connotatie die ‘Blauw’ in het Noord-Nederlands heeft, namelijk die van ‘dronken zijn’. Later heb ik me er trouwens over verbaasd dat men die betekenis in Vlaanderen niet kent, maar in Duitsland dan weer wel. Nu goed, ik liep naar huis en dacht terug aan het muzikale patroontje waar ik drie dagen eerder mee had zitten spelen. ‘Blauw’ paste daar perfect in. Zelfs dronken wist ik: dit is goed.” Dat interview is overigens zeer de moeite waard om helemaal te lezen.
‘Als weer één die altijd vooruit en daarom nooit opzij kijkt ik heb zojuist gekeken en gezien’

Zoals ik al eerder zei hou ik enorm van het stemgeluid van Thé Lau, maar er is meer aan dit nummer dat ik mooi vind. Zo zit er bijvoorbeeld een beat in het nummer dat ervoor zorgt dat je wel mee móet bewegen. Voor mij is het dan ook onmogelijk om naar die liedje te luisteren zonder dat mijn voet mee gaat tikken, mijn bovenlichaam heen en weer begint te bewegen en mijn hoofd op en neer gaat. Het zal je vast niet verbazen dat dit nummer in vrijwel elke persoonlijke Spotify lijst staat. Ik luister er nog steeds naar.

‘Blauw, blauw, blauw keer ik terug naar jou’

Broninformatie: officiële website The Scene

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s