Stop loving you – Toto

Een herinnering aan een niet tot stand gekomen liefde. 

Reflections in my mind, thoughts I can’t define.

My heart is racing and the night goes on.’
Ik moet een jaar of vijftien zijn geweest toen dit nummer zich voor eeuwig vastzette in mijn hoofd en voorgoed een herinnering aan een niet tot stand gekomen liefde werd. Op dat moment stond ik in een discotheek, welk een groot begrip was in de verre omtrek van mijn stad. Nou ja, de discotheek in het nabijgelegen dorp, Markelo, was destijds een groter begrip, maar dat zou jaren later veranderen.

I can almost hear a laugh, coming from your photograph. Funny how a look can share a thousand meanings.

Op dat moment was het nog niet de uit de kluiten gewassen discotheek, die het nu is, maar gewoon een übergezellige kleine, maar sfeervolle discotheek aan de rand van het centrum. De discotheek, die destijds werd vernoemd naar een cowboyheld die sneller is dan zijn schaduw, is tegenwoordig één van de grootsten in Twente en geniet zelfs landelijke bekendheid door hun grote (90’s) feesten. Het decennium waarin ik ergens vijftien jaar oud was.

There’s a window in a heart, I’ve tried to look through from the start.You’re never really sure what someone else is thinking.

Het moet ergens rond tien uur zijn geweest, maar misschien was het elf uur, de tijd leek toen een heel ander begrip van nu. Feit is dat ik “vroegah” voor acht uur het huis uit moest zijn, omdat ik anders mocht thuisblijven.Dus om die reden waren we al een paar uur aan het feesten toen ik ergens ver weg de DJ mijn naam hoorde noemen en mijn beste vriendin (van toen) mij verrukt aan zag kijken. Ik had echt werkelijk geen flauw idee wat zich zojuist had afgespeeld, maar blijkbaar was er een plaatje voor mij aangevraagd door ene J. Althans dat heb ik begrepen, zeker weten doe ik het nog altijd niet, maar ik houd me graag vast aan die wetenschap. 

Dat was namelijk het liefste dat iemand ooit voor me had gedaan en ik wil(de) het niet verpesten door er een filosofische kwestie van te maken.

Dance beneath the light with that look in your eyes

Afijn, op dat moment was ik tot over mijn oren verliefd op mijn klasgenoot J. Dat hij mij de laatste paar jaar op de basisschool enorm heeft gepest heb ik hem wonderbaarlijk genoeg vergeven. Liefde maakt blind! Zijn vrienden wisten natuurlijk van mijn verliefdheid (waarom kun je zoiets moeilijk geheim houden?) en het zou me dan ook niet verbazen dat J. absoluut níets wist van het verzoek en (ook) compleet voor het blok werd gezet, maar hé ik zou niet filosoferen.
Dus toen dit nummer door de boxen schalde en de adrenaline door mijn lichaam raasde kon ik alleen maar ontzettend uit mijn dak gaan op die plaat. Een ieder die hem kent (en wie niet, zou ik bijna zeggen) weet dat je niet compleet uit je dak kunt gaan op Stop loving you van Toto.

Maar goed, liefde maakt blind en adrenaline maakt gek dus ik stond me toch een potje uit te sloven op de dansvloer. Is het erg gepast om me daar (meer dan) twintig jaar later nog druk om te maken? Feit is dat ik keer op keer aan dit moment moet denken als ik de eerste tonen hoor. En nog een feit is dat Skyradio dit nummer in zijn repertoire heeft zitten.

I can’t stop loving you.

Voordat Toto ontstond (1976) hebben de leden van de band (afzonderlijk van elkaar) meegewerkt aan honderden elpees . Om die reden is er dan ook geen enkele band waarvan de bandleden apart zoveel albums op hun naam hebben staan. Als individuen zijn zij te horen op 5000 albums die samen goed zijn voor een half biljoen verkochte albums.

Als band verkocht Toto 35 miljoen albums.

Lange tijd ging er het gerucht dat Toto vernoemd is naar het hondje Toto uit THE Wizard of Oz, maar in 1988/1989 vertelde drummer Jeff Porcaro in een interview met Jan Douwe Kroeske dat de naam afkomstig is van het Latijnse In Toto of Et Totas, wat “allesomvattend” betekent. Ze noemden het zo, omdat ze zoveel mogelijk muziekstijlen wilden gebruiken bij het maken van hun muziek. In 1978 scoren ze hun eerste hit met Hold the line dat op het album Toto staat. In 1988 komt het album The Seventh One uit met daarop het nummer Stop Loving You. Er werden miljoenen exemplaren van het album verkocht en werd in vele landen over de wereld platina.

Mijn liefde was niet lang daarna al bekoeld, een relatie is nooit tot stand gekomen en ik heb J. na het behalen van ons diploma, datzelfde jaar, nooit meer gezien. Tijdens de laatste (ook de enige bij mijn weten) reünie was hij er niet. Hij zou binnen een paar dagen trouwen en had het te druk om langs te komen. Ik was op dat moment al twee jaar getrouwd met mijn echtgenoot en we nog steeds bij elkaar. De tijd gaat erg snel, maar op sommige momenten lijkt hij al die tijd te hebben stilgestaan.

I won’t stop till I’m through loving you, Loving you…

Broninformatie: Wikipedia, Toto Official

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s