De Zeven Zussen, een waanzinnig goede serie!

Ik ken maar weinig auteurs die zo veel boeken hebben geschreven als Lucinda Riley deed. Dat wil zeggen: ik weet dat ze er wel zijn die er meer schreven, maar die lees ik blijkbaar niet. Lucinda Riley is het pseudoniem van Lucinda Edmonds en ze is een Iers schrijfster van historische fictie. Lucinda had voor haar 22e een carrière als theater- en televisieactrice, maar toen ze het Epstein-barr-virus kreeg begon ze met schrijven. Twee jaar later publiceerde ze haar eerste roman. Haar eerste zeven romans schreef ze onder haar eigen naam: Lucinda Edmonds. Daarna begon ze te schrijven onder de naam Lucinda Riley en schreef ze acht roman én de Zeven Zussen serie. Dat zijn 22 boeken sinds 1992. Daarnaast heeft zij vijf kinderen en een echtgenoot en heeft ze twee huizen (Engeland en Saint-Tropez).

Televisierechten

In 2016 werden de televisierechten van haar zevendelige romanserie De Zeven Zussen verkocht aan de Italiaanse filmproducent Raffaella De Laurentiis en dat zijn precies de boeken waarover ik wil schrijven in deze blogpost.

Deze serie is zo immens populair dat begin september alle vijf delen van deze serie in De Bestseller 60 stonden.

Deel zes moest toen nog uitkomen.

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, in Zwitserland. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst.

Zes boeken

Het eerste boek verscheen in 2014: De Zeven zussen
Het tweede boek verscheen in 2015: Storm
Het derde boek verscheen in 2016: Schaduw
Het vierde boek verscheen in 2017: Parel
Het vijfde boek verscheen in 2018: Maan
Het zesde boek verscheen in 2019: Zon

Ik las deze boeken in exact dezelfde volgorde en heb vorige maand het (voorlopig) laatste deel gelezen.

De zeven zussen #1

Waardering: 5 uit 5.

In het eerste deel leren we de zeven zussen een klein beetje kennen. Ze komen na de plotselinge dood van hun adoptievader bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. Zo komen we te weten dat ze als baby werden geadopteerd door Pa Salt. Na zijn dood krijgt iedere zus een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. In dit eerste deel staat het leven van Maia centraal en haar brief brengt haar naar Rio de Janeiro waar de lezer meteen een mooie geschiedenisles krijgt. Maia probeert met weinig aanwijzingen haar achtergrond te ontrafelen. Haar geschiedenis is verweven met het leven van de man die de Christus de Verlosser maakte.
Bij de eerste zin (die overigens vijf boeken lang hetzelfde is) had de auteur me al te pakken. Ik heb er met heel veel plezier, interesse en fascinatie naar geluisterd. Ik wist meteen: de rest moet ik ook lezen.

De zeven zussen #2 – Storm

Waardering: 5 uit 5.

In het tweede deel draait het verhaal om zeilkampioene Ally die op zeilvakantie is wanneer zij het bericht krijgt dat Pa Salt is overleden. Ze vliegt zo snel mogelijk naar huis om samen met haar zussen afscheid te nemen van hun adoptievader, maar die blijkt al een zeemansgraf te hebben gekregen. Een begrafenis waar zij onbedoeld getuige van is geweest. Ook zij krijgt een brief waarmee ze op zoek kan gaan naar haar familie. Na een traumatische ervaring op zee waar ze een dierbaar iemand verliest besluit ze zijn aanwijzing op te volgen en gaat ze op zoek naar haar familie. Het brengt haar naar Noorwegen en, wat al snel blijkt, naar een verleden waarin muziek de hoofdrol speelt. Het toneelstuk Peer Gynt leidt haar naar haar familiegeschiedenis en ze blijkt er veel meer te vinden dan ze ooit voor mogelijk had kunnen houden. Ik moet zeggen dat ik het al vrij vroeg in het verhaal aan voelde komen, maar het bleek een prachtige ontknoping te hebben.

De zeven zussen #3 – Schaduw

Waardering: 5 uit 5.

In deel drie staat Star op een keerpunt in haar leven. Tot voor kort waren zij en haar zus CeCe als vier handen op een buik. Ze deden alles met elkaar, maar na de dood van haar vader moet ze alleen op zoek naar haar afkomst. Ze vertrekt met tegenzin naar Londen, maar daar blijkt er een wereld voor haar open te gaan. Het brengt haar naar de geschiedenis over Flora MacNichol, een onafhankelijke vrouw die honderd jaar geleden leefde en die na haar jeugd in het afgelegen Lake District naar het bruisende Londen vertrok. Daar ontdekte ze nieuwe idealen en tradities in de Engelse high society en vond de ruimte om haar identiteit te ontplooien. Het is de vraag of Star ook in staat is eenzelfde transformatie door te maken en of het haar lukt om uit de schaduw van haar zus te stappen.

Het viel me elke keer weer op hoe goed de titel matcht bij het boek en bij het personage.

Ze zijn niet gewoon even (letterlijk) uit de lucht geplukt, maar er is heel goed over nagedacht. Dat is iets wat ik absoluut kan waarderen. Toch denk ik dat dit boek het minste indruk op me maakte, als ik zo terugkijk en merkte ik zelfs dat het duidelijk is dat de auteur continu hetzelfde format gebruikt. Dit boek had ik wat meer moeite mee, maar nog steeds een goed boek.

De zeven zussen #4 – Parel

De vierde zus, CeCe, heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde en de dood van Pa Salt is een keerpunt in haar leven. Met haar zusje Star is ze inmiddels niet meer zo close als ze ooit was, deze bouwt namelijk een nieuw leven op met haar geliefde. CeCe voelt zich erg eenzaam en wanhopig verlaat ze Londen om haar eigen leven te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze daarvoor heeft een oude zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Ze reist via Thailand en ontmoet daar een bekende persoonlijkheid met wie ze een kortstondige affaire heeft. Als lezer weet je: er klopt hier iets niet, maar het blijkt heel anders te zijn dan verwacht. Cece vertrekt naar Australië en ontdekt zo haar familiegeschiedenis in de wildernis. Wat mij betreft een zeer fascinerende geschiedenis, die soms tegen te veel toevalligheden aanschurkt. Ook in dit boek een verrassende ontknoping, hoewel ik het ook in dit boek wel een beetje aan zag komen. De auteur gaf net iets te veel hints in die richting.

Dit boek raakte me wel veel meer dan de delen ervoor hebben gedaan.

Ik was soms zelfs zo verdrietig van het verhaal dat ik moeite had verder te luisteren. Natuurlijk moest ik uiteindelijk wel door en luisterde ik het alsnog helemaal.

De zeven zussen #5 – Maan

Waardering: 5 uit 5.

In het vijfde deel vertrekt Tiggy na de dood van haar vader naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Op het landgoed van Charlie Kinnaird leert ze de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot bepaald heeft dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Daar ontrafelt ze met behulp van anderen haar exotische maar gecompliceerde verleden en leert ze haar bijzondere gave verder te ontwikkelen. In haar verleden staat het flamenco dansen centraal en Chilly is daar onderdeel van geweest.
Gevoelsmatig lag dit boek erg dicht bij me. Dat wil zeggen: ik vond het prachtig om te lezen hoe Tiggy haar gaven leert ontdekken. Daarnaast vond ik de geschiedenis van het Flamenco dansen erg fascinerend. Een van de mooiere delen van de serie, maar de mooiste vond ik…

De zeven zussen #6 – Zon

Waardering: 5 uit 5.

Het (voorlopig) laatste deel in de serie. De laatste zus, Electra, heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Toch gaat er achter dit perfecte plaatje een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. In tegenstelling tot al haar andere zussen heeft zij geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt en ze een handje wordt geholpen. In dit boek het bruisende, chaotische Manhattan en de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia.
Dit vond ik echt het allermooiste deel uit de hele serie. Misschien komt het omdat ik dit boek echt gelezen heb (van papier) en niet geluisterd of misschien voelde ik me het meeste aangetrokken tot dit personage. Het kan ook zijn dat het komt omdat op dit moment racisme een grote rol speel in onze samenleving en daardoor een extra interessante laag had. Ik weet het niet precies, maar door de kwetsbaarheid van dit personage en de kracht van de personages in haar geschiedenis vond ik dit by far het mooiste boek.

Ik kan dan ook niet wachten op het allerlaatste deel, dat hopelijk momenteel geschreven wordt. Er is namelijk nog een zevende zus en dat boek is misschien wel het meest intrigerend van allemaal.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

4 reacties op ‘De Zeven Zussen, een waanzinnig goede serie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s