Meer dan tevreden over ‘Tijdrit’

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik iets schreef over mijn manuscripten: Pumps, Pillen & Popcorn, een feelgood roman en de wielerroman Tijdrit. Inmiddels is de eerste al een tijdje in de boekhandel te koop en ben ik druk bezig met het laatste. Het is de bedoeling dat mijn eerste wielerroman in het voorjaar van 2021 uit gaat komen en daarom heb ik hem gisteren herlezen.

Tour de France

Ik moest helder krijgen of mijn manuscript wel aan alle kanten klopt. Ik heb immers een bestaande gebeurtenissen in een ficties boek geplaatst. Daarnaast heb ik iets toegevoegd aan de Tour de France dat in het echt waarschijnlijk nooit gaat gebeuren. De vraag is: zal dit geaccepteerd worden door critici?

Kritisch en perfectionistisch

Het is erg vreemd om je eigen manuscript (of boek) te lezen en ik moet zeggen dat ik er over het algemeen best moeite mee heb, omdat ik zelf heel erg kritisch en perfectionistisch ben. Het viel me echter op dat ik daar dit keer helemaal geen last van had. Sterker nog: ik kon het boek gewoon niet wegleggen, ik moest doorlezen. En aan het einde werd ik chagrijnig van het feit dat mijn man maar tegen me bleef kletsen, terwijl ik moest weten hoe het af zou lopen.

Ja, ik weet het. Dat klinkt nogal vreemd, maar ik zat echt helemaal in het verhaal.

Het verraste me allemaal nogal en ik kan daarom ook met een zekerheid van wel 1000% zeggen dat ik volledig achter dit boek sta. En echt niet omdat ik het zelf geschreven heb.

Bescheidenheid, niet altijd fijn

Mensen die mij kennen zeggen dat ik bescheiden ben en dat klopt wel, als ik dat tenminste zelf mag zeggen 😉. Ik sta niet graag op de voorgrond en dat heeft als nadeel dat er wel eens aan de haal gegaan wordt met mijn ideeën en voorstellen en ook dat ik gewoonweg letterlijk niet gezien word. Ook als ik iets heb gemaakt of gedaan wat erg goed is zal ik daar niet zo snel de credits voor ‘vragen’. Daarom verrast het me zo dat ik zo positief ben over iets van mezelf. Ik voel me verdorie zelfs trots!

Maar goed, er zit een maximum aan mezelf goed vinden, dus ik zal daar niet over doorgaan. Het is gewoon fijn om mijn eigen boek te lezen en er wildenthousiast van te worden. Hopelijk doen mijn proeflezers en mijn uitgever dat ook. Het boek wordt momenteel door een aantal vrouwen én mannen gelezen en

een van hen heeft me al laten weten dat ze in het begin al helemaal verliefd werd en dat is een heel groot compliment.

Het is enorm lastig om een fictief verhaal te verweven met het echte leven, maar ik weet dat het niet onmogelijk is. Jonas Jonasson is wat dat betreft een groot voorbeeld voor mij, maar daar kom ik in een andere post op terug. Hij heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik het niet heb opgegeven. En hij is ook degene die me door laat gaan met het vervolg: Wegkapitein – de strijd om de biografie. Als je het kunt bedenken, dan kun je het maken.

Toegankelijk voor iedereen

Wat ik vooral belangrijk vond (en vind) is dat het boek toegankelijk is en makkelijk (snel) leesbaar voor iedereen. Het moet een boek zijn dat je wilt blijven lezen en pas weglegt als het uit is, of op z’n minst met een goede reden weglegt. Dat het saai is mag in ieder geval nooit een reden zijn om het weg te leggen. 😉 Ik vind zelf dat me dit goed is gelukt.

Lijdensweg

Toch weet ik ook dat dit boek best een lijdensweg is geweest, net als de tijdrit die ik in het boek beschrijf, maar een beetje cliché wellicht: het was het echt helemaal waard! En het maakt me vooral heel erg dankbaar voor wat ik heb gemaakt. Nu moet ik nog afwachten wat mijn uitgever er van vindt, voor ik weet wat de volgende stappen zijn. Het blijft toch spannend, een boek uitgeven.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s