Zoet als zure kersen – Claudia Schreiber

Bij Annie lopen de dingen altijd al ietsje anders dan bij anderen. Maar alsof het gemis van een biologische vader nog niet erg genoeg is, laat haar overspannen moeder haar in de steek en verdwijnt haar grootvader onaangekondigd met zijn jonge minnares naar het buitenland. De veertienjarige Annie blijft vlak voor de jaarlijkse oogst alleen achter op de kersenboomgaard van haar familie. Na Emma’s geluk schittert bestsellerauteur Claudia Schreiber weer met een tragikomische roman die barst van de levenslust, met een sterke heldin en een hoop zonderlinge personages met opmerkelijke levensopvattingen. Ze is er echter vooral meesterlijk in geslaagd op levendige en vermakelijke wijze, zonder franje of valse sentimentaliteit, te beschrijven hoe een meisje volwassen wordt.

Annie

In het boek Zoet als zure kersen vertelt Claudia Schreiber de verhalen van meerdere personages. Als eerste de belangrijkste persoon: Annie, een veertienjarig meisje dat haar dagen voornamelijk doorbrengt in de kersenboomgaard van haar moeder en haar opa. Daar verjaagt zij de kersen-etende vogels door middel van haar trommel en haar stem.

Paula

De tweede persoon die een grote rol speelt in het boek is Paula. Zij is een tiener die opgroeide in een rijk, maar immens verstikkend gezin waar geen plek was om het leven te ontdekken en te leven zoals het bedoeld is. Ze is van huis weggelopen en op een dag kruist haar leven dat van Annie. Paula draagt een groot geheim met zich mee waar ze zichzelf niet eens van bewust is.

Galle

Galle is een zonderling uit het dorp waar ze woont en Annie is zeer goed bevriend met hem. Galle’s ouders zijn jaren geleden overleden en sindsdien zijn de enige woorden die hij spreekt citaten uit een film die hij al zo vaak heeft gezien dat hij het van voren naar achteren kan navertellen en elk detail erin kent.

Nette

Nette is Annie’s moeder, die alleen maar tegenslag lijkt te kennen en die op een dag na de zoveelste mislukking in haar leven haar koffer pakt en alles achterlaat. Ze gaat er vanuit dat Annie in goede handen is bij haar opa die een oppervlakkige lomperik lijkt, maar een gezonde dosis humor bezit. Op een dag wordt hij verliefd op een veel jongere vrouw en hij besluit met haar weg te gaan. Hij laat Annie achter in de wetenschap dat haar moeder snel weer terugkomt.

Helemaal alleen

Dan komt het moment dat er geoogst moet worden en Annie staat er helemaal alleen voor zonder haar moeder en haar opa. Annie’s beste vriendin doet een poging te helpen, maar zorgt alleen maar voor grote ellende. Paula’s geheim zorgt ervoor dat Annie in nog grotere problemen komt.

Woordenkunstenaar

Zoet als zure kersen grijpt je aan vanaf de eerste pagina en neemt je vervolgens in vogelvlucht mee door de levens van Annie en Paula, die in eerste niets met elkaar te maken hebben, maar langzaam maar zeker meer verweven raken. Claudia Schreiber is een woordenkunstenaar die uitstekend weet welk woord je wanneer moet gebruiken om tot een prachtig ontroerend verhaal te komen. Een ware aanrader voor iedereen die van romans houdt die je raken tot in het diepst van je ziel.

Auteur: Claudia Schreiber

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

Titel: Zoet als zure kersen 
Auteur: Claudia Schreiber
Genre: Roman
Uitgever: Orlando
Uitgave datum: oktober 2012
Uitvoering: paperback
Pagina's: 250
ISBN13: 9789022961810

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s