Wijsneus – Wilfred Genee

Alles is uiterlijk vertoon, volgens Shakespeare, en iedereen speelt een rol. ‘En mijn rol is die van de wijsneus,’ zegt Wilfred Genee. Als presentator van het populaire tv- programma Voetbal International levert Genee de voorzetjes die Johan Derksen en René van der Gijp inkoppen. Voor zijn columns in Playboy en het AD heeft Genee genoeg aan zijn vlotte pen. In deze bundel de beste honderd van de afgelopen vier jaar.

Van de depressies en zelfmoord van Robert Enke tot de belastingontduiking van Jean-Marie Pfaff. Van het weigeren van Foppe de Haan om bondscoach van Oranje te worden tot de kritieken van Bert van Marwijk op Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Van Abe Lenstra’s geweigerde blanco cheques tot miljoenentransfers. Van gehaktballen (die leuk zijn voor de foto, maar waar je doodziek van wordt wanneer je ze eet) tot niet aan te slepen frikadellen en kroketten voor AZ. Deze bundel bevat de meest uiteenlopende schrijfsels en meningen.

Niet alleen over voetbal

Over Wilfreds liefde voor Brazilië en het vooruitzicht van de reis met Johnny de Mol voor het programma Wie is de Mol? naar Rio de Janeiro. In diezelfde column schrijft hij een terugblik op de afscheidswedstrijd van Diego Maradona en over de zwarte dag: 16 juli 1950 in het Maracanã-stadion. Over mislukte onenightstands (één-avond-nummertjes), meeliften op succes, egoïsme, ijdelheid, clubliefde en loyaliteit. Over grote helden (van weleer) en over helden die nooit de helden van weleer zullen worden, omdat ze al vergeten waren voordat ze écht groot werden, zoals Sonny Pike. Wilfred Genee vertelt niet alleen over voetbal, maar geeft ook regelmatig een kijkje in zijn privéleven door te vertellen over wat hem vroeger en nu bezighoudt.

‘Optredens’

Hij vertelt over zijn ‘optredens’ in verschillende televisieprogramma’s zoals De wereld draait door (DWDD) waar hij samen met Stacey Rookhuizen en Marc-Marie Huijbregts bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel zat om zijn gepeperde mening te geven over Mart Smeets’ optreden tijdens de Olympische Winterspelen van 2010. Zijn ‘optreden’ in een reclamespot voor Giro 555, zijn rol in Gooische vrouwen en zijn gemiste kans om Jan Wijdbeens op bezoek te krijgen ontbreken niet in deze bundel. Daarnaast vertelt hij openhartig over zijn gedragsverandering en zijn kijk op het leven sinds dochter Isabeau in zijn leven kwam en wat zij precies deed met de Televizierring.

Grootste taboe in de voetbalwereld

Wat vooral opvalt in deze bundel is dat Wilfred Genee vaak schrijft over het misschien wel grootste taboe in de voetbalwereld: homoseksualiteit. Over Heurelho Gomes die liever gek is dan homo. En over Henk Krol (hoofdredacteur van de Gay Krant) die ooit sprak met een ‘heel bekende voetballer’ over de spanning en het verdriet die zijn geaardheid met zich meebracht. Een ander onderwerp, of beter gezegd duo, dat veel besproken werd zijn Wesley Sneijder en zijn Yolanthe. Menig column wordt gewijd aan het leven van Wesley op zowel het veld als privé, waarbij Wilfred zijn ongezouten mening geeft.

Humor met flink wat zelfspot

Vanaf het begin van het boek (nog tijdens het voorwoord) werd de toon gezet en had ik het vermoeden wat voor soort boek ik in handen had. Het kon niet anders dan dat Wijsneus vol zou zitten met humoristische passages. En hoewel Wilfred Genee ooit een mislukte poging heeft gedaan om als stand-upcomedian ‘furore te maken’ kan ik melden dat Wijsneus een grote dosis gezonde humor bevat met flink wat zelfspot. “Weet wat je kunt, maar vooral wat je niet kunt,” is zijn motto, net als: “Neem jezelf niet te serieus”.

Wilfred Genee is een bescheiden man die dichtbij zichzelf staat, zich niet anders voordoet dan hij is en het doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg type lijkt te zijn. Soms zijn er van die mensen die wanneer ze gewoon doen eigenlijk al heel erg goed zijn. Wilfred Genee is er daar één van.

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

Mijn waardering: ***** (bevat een grote dosis gezonde humor met flink wat zelfspot)

 Titel: Wijsneus 
 Auteur: Wilfred Genee 
 Genre: columns – voetbalverhalen 
 Uitgever: Voetbal International 
 Uitvoering: paperback 

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s