Broer – Esther Gerritsen

Vlak voordat Olivia een belangrijke aandeelhoudersvergadering moet toespreken, belt haar broer. Zijn been dreigt te worden afgezet. Marcus en Olivia zien elkaar zelden, maar de amputatie raakt Olivia onverwachts, alsof het haar eigen been is dat ze verliest. Ze laat alles uit haar handen vallen in een hopeloze poging haar broer te redden. Maar het is de vraag of hij degene is die redding nodig heeft.

Titel: Broer 
Auteur: Esther Gerritsen 
Genre: Fictie 
Uitgever: CPNB 
Uitgave datum: 2016 
Uitvoering: hardcover 
Pagina's: 96 
ISBN13: 9789059653603 
Let op: deze recensie bevat spoilers!

Olivia is financieel directeur bij Kyvon Serviezen en wordt vlak voor een aandeelhoudersvergadering door haar broer gebeld met de mededeling dat hij geopereerd wordt en mogelijk zijn been verliest. Olivia en Marcus hebben een slechte relatie ze zijn “onbelangrijk voor elkaar, met wederzijdse instemming*”. Marcus interesseert zich niet voor haar en zij heeft weinig interesse in wat hem bezighoudt. Toch maakt ze zich dusdanig zorgen dat ze middenin die belangrijke aandeelhoudersvergadering naar buiten loopt met de boodschap dat ze haar best moet doen zijn been te sparen. Dit tot grote ergernis van Bart, de algemeen directeur.

Toen glimlachte Marcus, maar het kwaad was al geschied. Niet alleen het verdriet, ook de pijn was het gezin binnengedrongen.*

Niet veel later zit ze aan het ziekbed van haar broer, die het er erg moeilijk mee heeft. Op dat moment besluit zij, impulsief, haar broer in huis te nemen zodat hij poliklinisch kan revalideren en de nachten door kan brengen bij zijn familie in de buurt. De kinderen van Olivia hebben al vrij snel door dat hun oom afgrijselijke pijnen lijdt, maar hun vader, meer bekend als ‘De Tandarts’, heeft er in eerste instantie maar weinig begrip voor. Hij lijkt een dominante dwingende man te zijn die haar verwijdt kil te zijn.

Recensie:

Haar broer belde haar, vlak voor hij zijn been verloor.

Met deze zin begint het boek en sleurt je daarmee meteen naar binnen, je wil verder lezen. Toch is het niet zozeer die eerste zin die ervoor zorgt dat je verder wil lezen, nee moet lezen. Het zijn de zinnen erna die het noodzakelijk maken door te lezen. In het begin dacht ik: “Wat een emotieloos gezin!” Verdriet is een woord dat er niet gebruikt wordt, over het verleden wordt niet gesproken en wanneer er iets aan de hand is waardoor emoties gaan wankelen is het de hoogste tijd om te gaan tennissen. Marcus breekt langzaam maar zeker muren af binnen het gezin, muren van onbegrip voor anderen, tolerantie en inlevingsvermogen. Het zijn de muren van de mannelijke gezinsleden, lukt het Marcus ook de hare af te breken?

Wat een schitterend boek. Zo weinig pagina’s, zoveel verteld. Broer van Esther Gerritsen is een boek boordevol prachtige passages, treffende zinnen en imponerende woorden.

Meer dan vijftig jaar lang had haar broer tranen vergoten, net zo lang tot zij ze serieus zou nemen. Alsof ze altijd had verondersteld in een komedie te spelen en nu las zag dat het een tragedie was.*

Broer is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB)ter gelegenheid van de Boekenweek 2016.

Auteur: Esther Gerritsen
*quote uit het boek

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s