Nachtblauw – Simone van der Vlugt

Een meeslepende roman over de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw. Na de dood van haar man wordt Catrijn huishoudster bij de familie Van Nulandt. Ze is er op haar plek en kan de vrouw des huizes ondersteunen tijdens haar schilderlessen. Catrijns verleden achtervolgt haar echter en ze moet op zoek naar een andere betrekking. Ze komt terecht bij Evert van Nulandt in zijn plateelfabriek in Delft, waar haar schildertalent op waarde wordt geschat. Er breken woelige tijden aan. Catrijn overleeft in 1654 de Delftse donderslag die de binnenstad in puin legt ternauwernood en daarna staat ze voor een levensbepalende keuze tussen haar hart en haar hoofd. Wacht ze op haar grote liefde, die voor jaren de zee op gaat, of kiest ze voor de man die haar zekerheid kan bieden?*

Catrijn groeit op in De Rijp (17e eeuw) en trouwt, na een intense nacht gedomineerd door lust, al snel met de veel oudere Govert. De “nacht” maakt haar zwanger, maar de baby overlijdt al tijdens de zwangerschap. Govert drinkt vaak en veel en blijkt heel anders te zijn dan aanvankelijk gedacht, hij mishandelt haar vaak.

Alkmaar

Wanneer Govert opeens overlijdt verkoopt Catrijn hun boerderij en vertrekt zij naar Alkmaar waar zij als klein meisje al van droomde. Haar dorpsgenoten zien het als een vlucht en er wordt veel over haar geroddeld, met name door de broer van Govert. Een baan als huishoudster wachtte op haar in Alkmaar, maar bij aankomst blijkt haar werkgever vlak ervoor overleden. Catrijn gaat een week lang op zoek naar werk, maar vindt niets. Wanneer ze daar met haar vriendin over praat wordt dit gesprek toevalligerwijs opgevangen door Mattias van Nulandt die een baan weet voor haar in Amsterdam. Nog verder van huis, maar ook verder van de roddels.

Amsterdam

In Amsterdam komt zij in dienst van Adriaen van Nulandt en zijn vrouw Brigitta die hele dagen schildert en maakt Catrijn kennis met Chinees porselein. Ondertussen ontmoet zij Matthias wederom (die de broer is van Adriaen) en lijkt het leven haar nog meer toe te lachen wanneer haar werkgeefster les gaat krijgen van Nicolaes Maes, een leerling van Rembrandt van Rijn. Brigitte wil niet alleen met hem zijn tijdens de lessen dus terwijl Catrijn verstelwerk doet in dezelfde ruimte krijgt zij tevens alle lessen mee. Op een dag wordt haar werkgeefster ziek en ziet Catrijn kans om zelf te schilderen. Uiteraard geheel tegen de regels, maar ze kan die fout herstellen en haalt opgelucht adem. Tot ze wordt ingehaald door haar verleden. Jacob, haar voormalige knecht, staat voor haar neus en chanteert haar. Ze gaat in op zijn bevel, maar besluit alsnog te vluchten. Ze voert het verboden schilderen aan als excuus om ontslag te nemen bij haar werkgever, maar dat blijkt beter uit te werken dan verwacht, waardoor ze in Delft terechtkomt in de plateelbakkerij van Evert van Nulandt. Mattias brengt haar er naartoe en ze beleven onderweg een heerlijke nacht samen.

Delft

Geheel uitzonderlijk mag Catrijn (als vrouw) in Delft aan de slag als schilder. Tegelijkertijd ziet ze haar droom van een leven met Mattias uiteenspatten wanneer hij besluit voor anderhalf jaar met het VOC-schip De Delft naar China te vertrekken. De aanlevering van porselein verloopt slecht en er moet een oplossing gevonden worden voor het importprobleem van deze prachtig geschilderde bruikbare kunst. Die oplossing wordt gevonden door Catrijn en blijkt succesvoller dan gedacht. Ook nu weer lijkt het leven haar toe te lachen totdat Delft getroffen wordt door een grote ramp en Catrijn aan de dood ontsnapt. Niet veel later wordt ze nogmaals ingehaald door haar verleden, maar het verleden laat haar ditmaal niet met rust. Kan ze dit verleden nooit meer van zich afschudden? En wat betekent dit voor de toekomst?

Recensie Nachtblauw:

Nachtblauw is een roman die uit het echte leven gegrepen is. Alles is erin te vinden: liefde, verdriet, geluk, geloof, levensvragen, angst en vertrouwen. Het geloof komt veelvuldig aan bod, maar heeft geen negatieve rol. Er wordt prachtig beschreven dat er ook in die tijd twijfels waren over Gods wil. Men vroeg zich ook toen af waarom Hij goede mensen weg haalt en slechten nog een kans geeft. Waarom er goede dingen gebeuren met slechte mensen en slechte dingen met de goeden. Of vergeving mogelijk is wanneer je geen spijt hebt van je daad. Vragen die, blijkbaar, van alle tijden zijn.

Normaal gesproken hou ik niet zo van historische romans, meestal blijft het toch taaie kost, ondanks het verhaal dat eromheen is gedraaid. In dit boek zijn die geschiedenislessen ineens zeer interessant en waarschijnlijk heeft dat te maken met de schrijfstijl van de auteur. Het boek is toegankelijk voor iedereen en makkelijk te lezen. Ik vind het altijd heerlijk wanneer een boek een puzzelstuk is waarbij er gaandeweg het lezen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het was dan ook een genot om Nachtblauw te lezen. Typisch zo’n boek dat je met pijn in het hart weg legt nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen.

“Waarschijnlijk worden we allemaal gekweld door schuld- en angstgevoelens. Wat weet je nou echt van de mensen om je heen? Iedereen heeft grote en kleine geheimen, waar we zo goed en zo kwaad als dat gaat ons leven omheen bouwen.”

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com*Bron: website Ambo|Anthos uitgevers

Titel: Nachtblauw 
Auteur: Simone van der Vlugt 
Genre: Historische roman 
Uitgever: Ambo|Anthos 
Uitgave datum: februari 2016 
Uitvoering: paperback 
Pagina's: 304 
ISBN13: 9789026332067 

Geplaatst door

*Niet te vangen in hokjes |*Blogt ook niet binnen kaders |*70's kind | *Never a dull moment | *Getrouwd in hetzelfde jaar als de Koning en Koningin |*Moeder van een koningskoppel (niet diezelfde, uiteraard!) | *Sinds 1998 ME/CVS | *Alles behalve lui te noemen |*Droomt graag groot |*Moet het doen met wat kan | *Schreef zeventien boeken | *Drie te koop | *Blogt sinds 2006 |*Vaak voor anderen, nu voor zichzelf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s