De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect.

Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Let op: deze recensie bevat spoilers.

De keuze

Op de middag van zijn 100ste verjaardag besluit Allan Emmanuel Karlsson via zijn slaapkamerraam het bejaardentehuis te ontvluchten. Met alleen een portemonnee, met daarin een paar honderd kronen gaat hij op pad naar het busstation van Malmköping. Om er zo snel mogelijk weg te komen besluit hij in de eerste de beste bus te stappen. Vlak voor vertrek richting Strängnäs wordt hem gevraagd om op een koffer te passen, terwijl de eigenaar ervan naar het toilet gaat. Die hoorde niet dat Allan hem zei op te schieten omdat hij van plan was weg te gaan zodra de bus zou arriveren. Een paar minuten later stapt hij in, maar in plaats van de koffer te laten staan op het busstation besluit hij hem onderin de bus te laten leggen. De eigenaar van de koffer staat even later letterlijk en figuurlijk met lege handen. Om zoveel mogelijk geld te besparen besluit Allan niet verder te reizen dan bushalte Byringe.

Vreemde vriendschap

Daar ontmoet hij Julius, de bewoner van het station. Na het eten, en het nuttigen van een grote hoeveelheid alcohol besluiten ze de koffer te openen en komen dan tot de ontdekking dat de koffer vijftig miljoen kronen bevat. In de tijd tussen de kennismaking en het vallen van de avond heeft de “rechtmatige eigenaar” van de koffer hen gevonden, maar dankzij een plank en een vrieskist hebben zij na die confrontatie geen last meer van hem gehad. De volgende ochtend komen ze erachter dat het niet zo handig was dat ze de vriezer niet uit hebben gedraaid en ze besluiten het pand te verlaten. Wat volgt is een lange reis (boordevol toevalligheden) door Zweden waarbij de politie hen op de hielen zit.

Toevalligheden?!

In eerste instantie denkt de politie dat Allan is gegijzeld, maar naarmate de tijd vordert en er steeds mensen verdwijnen wordt hij er van verdacht een moordenaar te zijn. Tijdens de reis naar (eigenlijk) nergens ontmoeten Allan en Julius meerdere mensen en een olifant, zij sluiten zich aan bij hen. De jongen die bevroor bleek een loopjongen te zijn van een drugskartel en word al snel vervangen door een ander. Ook hij vind de dood dankzij Allan en zijn gevolg. Beide moorden zijn overigens niet traceerbaar en het probleem van de lijken wordt “vanzelf” voor ze opgelost, dit tot grote frustratie van de politie.

Levensverhaal

Het wonderbaarlijke (en soms toch zeer ongeloofwaardige) levensverhaal van Allan loopt als een rode draad door boek en bevat veel geschiedenisfeiten. Hij ontmoet allerlei grootheden uit het verleden en heeft keer op keer geluk op de momenten dat zijn leven op het punt staat te eindigen.

Dit boek heb ik als audioboek beluistert via Storytel en het is zeer duidelijk dat er stukken tekst zijn overgeslagen tijdens het inspreken van het boek, iets dat op sommige momenten enorm hinderlijk was omdat het verhaal een paar essentiële details miste. Dat laatste neemt niet weg dat De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween hoe dan ook een geniaal boek is, ondanks dat sommige passages zeer ongeloofwaardig zijn.

Verkrijgbaar: onder andere te bestellen via Bol.com

Mijn waardering: ***** geniaal bedacht!

‘Allan antwoordde dat hij puur fysiek gezien geen controle had over zijn verblijfplaats, maar dat hij niet het gevoel had dat zijn ziel was verdwaald. Hij was met betrekking tot het geloof altijd uitgegaan van de redenatie dat het nauwelijks zin had naar iets te raden als je het niet met zekerheid wist.’

Titel: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween 
Auteur: Jonas Jonasson 
Genre: Roman 
Uitgever: Rubinstein Audio 
Pagina's: 5U 45M 

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s