Boekenwurm: Hoe je makkelijk meer kunt lezen

Boekenwurm, wat een prachtig woord is dat eigenlijk. Je als een wurm door een boek laten glijden, dat zou me toch geweldig lijken. In plaats van wandelen door een grote bibliotheek vol boeken, glijden door een boek vol prachtige woorden. Wat zou ik opkijken tegen de hoofdletters en wat zou ik mezelf liefdevol tegen de kleine letters vlijen.

Toch kan ik me zo voorstellen dat er ook mensen zijn die eerder het gevoel hebben zich door een boek heen te moeten wurmen, maar onder die categorie val ik dus niet.

Slapeloze nachten om een boek uit te lezen

Lezen doe ik vaak, veel en lang. Ik wil niet eens nadenken over de hoeveelheid slapeloze nachten die ik heb gehad, omdat ik een boek uit moest lezen. Steeds maar weer denkend: nog één hoofdstuk. En aan het einde van dat hoofdstuk denkend: echt waar nog maar eentje, ik meen het. Om dan (uiteraard) uiteindelijk tegen drie uur ‘s nachts het boek met een grote zucht dicht te slaan, lichtelijk teleurgesteld dat de auteur de laatste punt niet heeft uitgesteld. De dag erna was het altijd weer moeilijk op gang komen en kwam de spijt al snel, want uiteindelijk zijn er maar weinig boeken die het waard zijn om de rest van de dag als een zombie door te brengen.

Goodreads vertelt me hoeveel ik lees

Om even aan te geven hoe “verslaafd” ik eigenlijk ben aan lezen: het is vandaag 5 augustus 2019 en vanavond zal ik boek nummer 100 van dit jaar uitlezen. Boek 100 ja, ik weet het, dat is belachelijk veel en een klein deel van mezelf vraagt zich ook serieus af hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Ik heb dat gevoel namelijk helemaal niet. Dat is een groot voordeel van snel kunnen lezen. Vergis je niet, ik onthoudt heel erg veel van een boek.  Dit alles hou ik overigens bij op Goodreads. Dit is ‘s werelds grootste site voor lezers en boek aanbevelingen.

Hun missie is om mensen te helpen boeken te vinden en boeken te delen die ze geweldig vinden.

Op Goodreads kun je (net als op Facebook, Twitter, Instagram en andere social media) mensen volgen. Er zijn ook mensen die mij volgen en om die reden heb ik meerdere keren de vraag gekregen hoe ik dat doe, het vele lezen.

Kwetsende verwijten

Sommige mensen zeggen: ‘Ik kan dat niet, ik heb een baan, een gezin, ik sport (en nog erger) ik heb een sociaal leven’. Oftewel: ik heb niet zo veel tijd als jij. Persoonlijk vind ik dat toch lichtelijk beledigend en ik kan je bij deze melden dat ik dat net zo goed allemaal heb. Ik heb een druk gezin, een huishouden te runnen, ik sport een aantal dagen per week, ik studeer daarnaast, schrijf heel veel (columns, blogs, artikelen, boeken), dat is mijn werk, én ik heb ook nog een redelijk sociaal leven. Net als de gemiddelde volwassene lijkt me. Maar ik lees dus ook heel veel! Waarom? Omdat het kan!

Zo lees je veel meer

Om je een idee te geven hoe dat in zijn werk gaat: ik lees een stukje vlak voor ik opsta (iPhone), ik lees wanneer ik naar het toilet ga (als moeder is dat de ultieme plek om te lezen, geloof me), ik lees wanneer ik net klaar ben met sporten en nog even moet bijkomen (iPhone), ik lees wanneer ik in een wachtruimte van de dokter, de specialist enz. zit (iPhone), ik lees terwijl ik op het schoolplein wacht (iPhone, geweldige uitvinding overigens, het bellen is maar bijzaak), ik lees wanneer ik even een momentje voor mezelf heb (e-reader of papier), ik lees regelmatig op de bank wanneer mijn kinderen buitenspelen, gamen of televisie kijken, ik luister naar een boek wanneer ik eten kook en dat doe ik ook wanneer ik sport en ik lees ‘s avonds wanneer de rust eindelijk in huis is wedergekeerd.

Wanneer je al die vrije minuten bij elkaar optelt dan is het niet zo heel moeilijk om veel te lezen.

Gelukkig ben ik een snelle lezer

Daarnaast heb ik ook nog eens het geluk dat ik een sneller lezer ben. En ondanks dat ik vaak concentratieproblemen heb merk ik daar tijdens het lezen niets van. Wanneer ik echt een goed boek heb dan verlies ik mezelf er volledig in en dan maakt het niet uit dat ik voor de miljoenste keer Oggy en de kakerlakken door de speakers hoor krijsen. Nadeel is dat het ook even duurt voor ik doorheb dat mijn kinderen me iets vragen, maar dat heeft ook zo zijn voordelen.

Zo waanzinnig veel om te lezen

Het zal je dan misschien ook niet verbazen dat ik ruim 800 boeken in mijn bezit heb en dat ik daarnaast al talloze e-books heb gekocht en gelezen. Op dit moment staan er zo’n 100 boeken in mijn kast die ik nog moet lezen en daarnaast haal ik mijn (dure) bibliotheek lidmaatschap er dubbel en dwars uit elk jaar. O, laat ik vooral Kobo plus niet vergeten. Sinds een paar maanden heb ik Storytel verwisseld voor Kobo plus en ik heb het al goed gebruikt. Helaas staan er niet de nieuwste boeken op dus de bibliotheek blijft belangrijk.

Verslaving of onstilbare honger naar informatie?

Zonde van mijn tijd? Natuurlijk niet! In elk boek is er een belangrijke boodschap te vinden en van elk boek valt er iets te leren. Daarbij vind ik het heerlijk dat ik me voor korte tijd in een andere wereld/een ander leven kan wanen. Misschien is het een verslaving of misschien heb ik een onstilbare honger naar woorden, ik weet het niet, maar voorlopig ben ik nog niet uitgelezen.

En gewoon voor de duidelijkheid: wat ik doe hoef jij niet te doen hè. Ik bedoel, als jij een boek per maand of zelfs per jaar leest is dat helemaal oké, maar als je graag meer zou willen lezen dan zijn dit tips waar je iets mee kunt. Ik kan je voornamelijk audioboeken aanraden. Beste lees uitvinding sinds tijden! Later meer hierover.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Een reactie op “Boekenwurm: Hoe je makkelijk meer kunt lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s