Wie was Ulcke van Zurich? Waarom is er een café naar haar vernoemd?

Zelden heeft de naam van een restaurant mij zo geïntrigeerd als die van het restaurant waar ik afgelopen weekend heb gegeten. Ergens in een klein steegje vlakbij de O.L.V. Kathedraal in Antwerpen zit het grill restaurant Ulcke van Zurich.

Toen ik het straatje waarin het restaurant zich bevind inliep waande ik me – kijkend naar de buitenkant van het pand – een bezoeker aan een middeleeuws taveerne, hoewel de kroegen (zoals we ze nu kennen) destijds niet bestonden. De binnenkant van het restaurant leek niet veel jonger, ofschoon dat misschien meer mijn melancholische blik zal zijn geweest, want het zag er zeker niet aftands uit. Het personeel zag er zeer eigentijds uit en het gaat misschien wat ver om te zeggen dat ze daar iets aan zouden moeten doen, maar het zou zeker passen in het plaatje.

Terwijl het restaurant steeds voller liep, het eten steeds lekkerder werd en de wijn rijkelijk werd geschonken raakte ik steeds meer gefascineerd door de naam die prijkte aan de gevel van dit oude gebouw. Tegelijkertijd vormden zich allerlei verhalen in mijn hoofd over de afkomst van die naam. Hoewel ik in prima gezelschap was (als enige vrouw met twee zeer aantrekkelijk mannen aan een tafel) en het eten overheerlijk was kon de schrijver in mij niets anders dan verhalen verzinnen. De naam had zich inmiddels vastgebeten in mijn hoofd.

Ulcke van Zurich. Ulcke. Van Zurich. In België betekent ‘van’ volgens mij ‘uit’, dus dacht ik aan een Ulcke uit Zurich, maar tegelijkertijd dacht ik aan zoveel andere verklaringen. Wie was Ulcke? Is het wel een persoon, is het niet gewoon een uitdrukking? Is het wellicht de naam van de eigenaresse?

Of is het gewoon een fictieve naam, in een dronken bui bedacht?

Normaal gesproken laat ik zoiets dan zitten en denk ik er niet meer over na, maar iets in mij verwachtte een prachtig verhaal. Daarom besloot ik op een gegeven moment het pand niet te verlaten zonder het verhaal erachter te hebben gehoord. Natuurlijk kon ik dat allemaal opzoeken op internet, maar het is toch leuker om in het restaurant zelf een sappig verhaal te horen. Helaas…

Op het moment dat ons dessert werd opgediend vroeg ik de bardame waar de naam Ulcke van Zurich vandaan komt en kreeg ik een zeer snelle, korte (bijna teleurstellende) verklaring: Ulcke van Zurich was een dame van lichte zeden die van Zurich Nederland kwam en rond 1500 in dat pand woonde.
Nou moet ik zeggen dat het verhaal in rap Vlaams ging en dat het kwartje dus niet meteen viel. Dame van lichte zeden volgde ik nog, maar van Zurich Nederland duurde even. Maar goed, aangezien ik Nederland behoorlijk ken (en heel toevallig Friesland beter) deed het kwartje er niet lang over op de weg naar beneden. Toen realiseerde ik me ook dat het best ver is van Friesland naar Antwerpen, zeker voor die tijd. Tegelijkertijd kwamen er nog meer vragen bij me naar boven. Wie was Ulcke, wat deed zij zover van huis hier in dit pand aan de Oude Beurs?

Het sappige uitgebreide verhaal bleef dus uit en helaas helpt internet me niet heel veel verder. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat zij een mythe is, maar het zou ook zomaar zo kunnen zijn dat zij heel belangrijk is geweest en daarom frustreert het me zelfs bijna dat ik niets kan vinden. Wel is er te vinden hoe klein Zurich destijds was (en nog steeds is), dat kan verklaren waarom zij weg ging, maar waarom niet naar Leeuwarden, waarom helemaal naar Antwerpen?! Was zij misschien meegevaren op een boot en besloot zij ineens om in deze prachtige stad te blijven? Was zij net als ik bevangen door de prachtige gebouwen? Door de architectuur? Of was het de makkelijkste en snelste manier van geld verdienen? Was zij genoodzaakt dit werk te doen, of was zij stiekem een madam? Was het haar lot?

Voorlopig kan ik het antwoord niet vinden, maar ik acht de kans vrij groot dat ik de komende weken op zoek zal gaan naar een mogelijk antwoord*. Lukt dat niet dan moet ik misschien gewoon weer eens terug op een rustiger avond en daar vragen naar de eigenaar. Wellicht kan hij mij uitleggen wie Ulcke was en waarom hij voor deze naam heeft gekozen, want de fascinatie blijft, dat weet ik nu al en de trek in het overheerlijke eten daar ook. Mocht je ooit in Antwerpen zijn, ga dan heerlijk uit eten bij Ulke van Zurich en mocht jij dan wel een uitgebreider verhaal te horen krijgen, laat je dan vooral niet tegenhouden om het mij te vertellen.

*Inmiddels is dit al een paar jaar geleden om heel eerlijk te zijn heb ik er nooit meer onderzoek naar gedaan. Misschien kan ik dit keer gebruik maken van de kracht van social media?!

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s