Meesterknecht, de biografie van Gert Jakobs – Erik Oudshoorn

Beulswerk. Afzien. Kilometers aan een stuk stoempend aan de kop van een lang, kleurig lint renners. ‘De kloten eraf draaien’, noemt Gert Jakobs het zelf. Hij heeft zijn talenten verloren in het opknappen van het vuile werk voor grote namen als Hennie Kuiper, Joop Zoetemelk, Jean- Paul van Poppel en Erik Breukink. De Meesterknecht zelf kijkt er vooral met warme gevoelens op terug. Hij leefde nu eenmaal zijn droom. De jaren na een gedwongen afscheid waren vaak een nachtmerrie. Hij kwam in het zwarte gat terecht. Gert Jakobs raakte verslaafd aan amfetamine, verloor al zijn geld en zag drie huwelijken stranden. Hij reed ’s nachts prostituees naar klanten, kreeg van een vriendin zo nu en dan een banaan of boterham om in leven te blijven. Zijn doorzettingsvermogen sleepte hem erdoorheen en hij krabbelde telkens weer op. Sinds de zomer van 2011 is hij met zijn optredens in Tour du Jour zelfs uitgegroeid tot een bekende Nederlander. Een meesterknecht heeft misschien niet zo veel fans, maar wel vrienden.

In het boek Meesterknecht de biografie van Gert Jakobs van Erik Oudshoorn wordt het turbulente leven van ex-profwielrenner Gert Jakobs besproken. Ooit profwielrenner en tegenwoordig op tv te zien bij het wielerprogramma Tour du Jour op RTL4.

Veel mensen (vooral van mijn generatie) weten eigenlijk alleen maar van het wielerleven van Gert Jakobs, maar weten niet dat hij daarnaast ook een fervent schaatser was die tijdens zijn profcarrière tot twee keer toe de Elfstedentocht door zijn neus geboord heeft zien worden, omdat hij van zijn bazen geen toestemming kreeg te starten.

Daarom heeft hij begin dit jaar* een poging gedaan om de Elfstedentocht alsnog te schaatsen. Helaas liep het niet zo goed af en daar begint het boek dan ook mee.

Het is de zomer van 1984 wanneer Gert Jakobs samen met Jos Albert, Maarten Ducrot en Erik Breukink afreist naar Amerika om in Los Angeles mee te doen aan de Olympische Zomerspelen.

Wat begon als een grote, tastbare, droom eindigde, door veel tegenslagen, helaas zonder medaille. Het was het hoogste haalbare voor een amateurrenner, maar helaas zat het er niet in.

Als kleine jongen is Gert Jakobs al geobsedeerd door wielrennen en op achtjarige leeftijd staat hij aan de start van zijn eerste wielerwedstrijd. Elk vrij uurtje werd besteedt aan het ronddraaien van de trappers in een hoog tempo. Maar niet alleen, op het asfalt kon hij zijn energie kwijt, ook ‘ijsvreten’ blijkt Gert in het bloed te zitten.

In hetzelfde jaar dat Jakobs profrenner wordt, treedt hij ook toe tot het peloton van marathonschaatsers. Naar zijn mening een goede combinatie, maar uiteindelijk komt het moment dat hij het schaatsen moeten laten voor wat het is en zich alleen op het wielrennen mag storten.

In 1987 komt Gert Jakobs grote droom uit, hij rijdt zijn eerste Tour de France. Daar wordt hem pas echt duidelijk wat het wielervak inhoudt. In hoog tempo wordt er verteld over Gert Jakobs leven als profwielrenner waaraan in 1993 abrupt een einde komt. Hij kan niet aan een nieuw contract komen en besluit met bloedend hart een streep te zetten onder zijn loopbaan als profwielrenner. Maar hier eindigt het boek niet. Het gaat verder waar zijn carrière eindigde en vertelt over het zwarte gat waar Gert Jakobs in terecht kwam, hoe hij drie huwelijken zag stranden en nog veel meer.

Door dit boek loopt één grote lange rode draad: zijn doorzettingsvermogen.

Erik Oudshoorn heeft het leven van Gert Jakobs boeiend verteld en als wieler- en schaatsfan vond ik het boek erg leuk en indrukwekkend om te lezen.

Wat ik vooral zo mooi vond aan dit boek was de ‘verborgen informatie’ voor mij als (fietsende) lezer. Niet als dusdanig bedoeld, maar wel nuttig, zoals de tip die Hennie Kuiper Jakobs geeft tijdens de Tour de France om zo zijn tegenstanders beter te verslaan.

Naast het verhaal van Gert Jakobs is er ook veel te lezen over andere topsporters die op de een of andere manier iets met Gert Jakobs te maken hebben gehad of waarmee hij vergeleken werd. Zo is er het verhaal over Roger Swerts die in 1975 tijdens een wedstrijd met noodweer ernstig ten val komt en een flinke hoofdwond tot op zijn schedel oploopt. Terwijl de traumahelikopter opgeroepen wordt stapt hij opnieuw op zijn fiets en rondt hij de Hel van het Noorden af. Hij was knecht voor grootheden als Eddy Merckx en Raymond Poulidor, hoewel hij meer prijzen won dan Gert Jakobs.

Ik ben er van overtuigd dat als Jakobs meer mogelijkheden had gehad in het profwielrennen, hij veel verder had kunnen komen dan waar is hij nu is gekomen als knecht. Wat een wilskracht en doorzettingsvermogen had en heeft deze man. Meesterknecht staat vermeldt in de titel van dit boek en dat is niet voor niets, hij was een meesterknecht met de hoofdletter M.

Meesterknecht de biografie van Gert Jakobs van Erik Oudshoorn is een ware aanrader voor iedere wielerfan van iedere generatie. Al was het alleen al om te zien wat doorzettingsvermogen en wilskracht teweeg kan brengen!

* Dit boek kwam uit op 1 juni 2012 en deze recensie schreef ik (voor een andere website) een maand na het uitkomen ervan. Ik vind dit echter nog steeds een goed boek en heb besloten deze recensie opnieuw te gebruiken.

Titel: Meesterknecht - Biografie van Gert Jacobs 
Auteur: Erik Oudshoorn 

*Dit is een herpublicatie van een boek, dat ik een aantal jaren terug las als recensieboek.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s