Dit wordt jouw jaar! (audioboek) – Ben Tiggelaar

Titel: Dit wordt jouw jaar! (audioboek)
Auteur: Ben Tiggelaar
Genre: Non fictie – persoonlijke ontwikkeling
Uitgever: Tyler Roland Press
Pagina’s: 2u42m luistertijd

Hoe zorg je dat de komende twaalf maanden van je leven écht gaan tellen? Hoe ontdek je wat jouw persoonlijke definitie van geluk en succes is? Welke technieken helpen je van mooie voornemens naar echte resultaten?

Elk jaar willen miljoenen mensen hun werk- en privéleven een positieve impuls geven. Een stap vooruit in je loopbaan; je beter in je lijf voelen; een betere balans tussen werk en thuis. Veel mensen falen, maar een klein deel slaagt wél. Wat doen deze mensen anders dan de rest? Wat zeggen onderzoekers hierover? En welke praktische tips gaan je helpen om van de komende twaalf maanden jouw jaar maken?

Let op: deze boekrecensie bevat spoilers.

Het audioboek Dit wordt jouw jaar van Ben Tiggelaar (door hemzelf ingesproken) bestaat uit twaalf delen waarin je aangespoord wordt om je beeld over bepaalde onderwerpen nauwkeurig te bekijken en indien nodig aan te passen.

Deel één gaat het over geluk en dat het een kwestie is van doen. Dat lijkt makkelijk gezegd, ik luister immers niet voor niets naar dit boek. De manier waarop je je koers bepaalt en de manier waarop je vervolgens je gedrag bestuurt maken het verschil, dit is te lezen in deel twee; je bepaalt je richting, onderneemt actie en krijgt succes.

Deel drie zet je aan het denken over waarin jij gelooft. Wat ik vooral interessant vind is de driedeling wat betreft werk. De een ziet zijn baan als een bron van inkomsten, een tweede vindt het een carrière en de derde ziet het als een roeping. Die roeping wordt niet alleen zo gezien door dominees, kunstenaars en leerkrachten, maar je vindt het bijvoorbeeld ook bij schoonmakers in ziekenhuizen. Zij kijken verder en zien het als iets belangrijks dat ze doen om het de patiënten, artsen en verpleegkundigen makkelijker te maken. Dit laatste past bij mijn visie dat iedereen belangrijk is, niet alleen de directeur van een grote bank en de premier, maar ook de vuilnisman en de rioolontstopper.

In deel vier bepaal je je sterke punten. Het is belangrijk om te weten wat je sterke en zwakke punten zijn en van daaruit kun je vervolgens verder denken. Het is zaak je sterke punten te verzamelen en je zwakke punten onder de loep te nemen, dat zijn immers de punten waar je niet goed in bent en waarmee je wilt stoppen of die je wilt verbeteren.

Deel vijf gaat over wat je dierbaren waarderen. Bij veranderingen in je leven zijn ook zij zeer belangrijk voor het slagen van je doelen en in deel zes ga je richting bepalen en in deel zeven ga je concrete actiedoelen formuleren. Het stellen van doelen is belangrijk. Het doet er niet eens toe of je ze behaald, maar het gaat erom dat je begint. Het is belangrijk om je hersenen aan het werk te zetten. Om je buikspieren te trainen doe je sit-ups, om je hersenen te trainen stel je doelen.

Deel acht staat in het teken van het stimuleren van nieuw gedrag en in deel negen leer je hoe je oud gedrag kunt doorbreken. In deel tien leer je om actieresultaten slim te evalueren en in deel elf wordt uitgelegd waarom je nooit echt ‘klaar’ bent. Enerzijds is dat jammer, maar tegelijkertijd geeft dat ook weer dat je altijd verder kunt, dat het behalen van een doel niet het einde hoeft te zijn.

Het laatste deel van dit audioboek, deel twaalf, gaat over hoe anderen te helpen om zichzelf te leiden.

Recensie:

Ben Tiggelaar benoemd in zijn audioboek diverse praktijkvoorbeelden. Zo ook een voorbeeld over hoe een mislukte actie kan leiden tot iets anders dat veel groter wordt. Levi Strauss maakte en verkocht tentdoeken. Toen dit niet bleek te werken kwam hij terecht in een spijkerbroekenfabriek. Ik neem aan dat dit genoeg zegt. Aan het eind van elk hoofdstuk benoemd hij een aantal kernpunten en daarnaast vertelt hij dat als jij van dit jaar, jouw jaar wilt maken dat je rekening moet houden met drie zaken: Succes is het gevolg van de connectie tussen richting en actie. Het een kan niet zonder het ander. Richting kiezen doe je op basis van waar je in gelooft, wat je sterke punten zijn en wat je dierbaren waarderen. Actie ondernemen vergt het stellen van actiedoelen, het inzetten van actietechnieken en het evalueren van actieresultaten.

Niet geheel onbelangrijk wat hij ook zegt: je moet je realiseren dat je de komende twaalf maanden te maken krijgt met potentiële tegenslag. En wat voor mij een eye opener was, was het antwoord op mijn vraag waarom ik op een bepaalde manier op bepaalde situaties reageer. 95% van je gedrag is automatisch en niet beïnvloedbaar. Dat is in zekere zin een hele geruststelling.

Hoewel ik het een leuk audioboek vind, merk ik toch dat ik maar moeilijk alles op kon slaan en om die reden zal ik dan ook binnenkort het fysieke boek aanschaffen zodat ik makkelijk aantekeningen kan maken en af en toe eens terug kan bladeren. Ondanks dat geef ik dit (audio)boek toch vijf sterren, omdat ik van mening ben dat er veel wijze lessen staan in dit boek om van dit jaar toch echt mijn jaar te maken. Het jaar 2015* mag dan voorbij zijn, het neemt niet weg dat ik vanaf dit moment niet 365 dagen kan gaan tellen om te bereiken wat ik wil bereiken. Dit zal met vallen en opstaan gaan, maar zoals Ben Tiggelaar zegt: “Veranderen is een leerproces, je leert jezelf onderweg kennen”, en ik kan niet wachten om mezelf nóg beter te leren kennen.

*Deze recensie schreef ik al eerder.

Geplaatst door

Geboren in 1979. Getrouwd in 2002. Moeder van twee kinderen. Sinds 1998 ME/CVS. Droomt graag groot, maar moet het doen met wat kan. Schreef zeventien boeken. Drie te koop Sinds 2006 blogger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s